Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mačke lutalice u Australiji ubiju više od milion gmizavaca svakog dana

U Australiji žive milioni mačaka lutalica. One se smatraju glavnim krivcima i za uvećanu stopu izumiranja sisara u toj zemlji.

  Izvor: Foto: Profimedia

Mačke lutalice u Australiji ubiju više od milion gmizavaca svakog dana, i opstanak mnogih vrsta je ugrožen, navodi se u jednoj naučnoj studiji.

Otkako su pre dva veka stigle u Australiju s prvim evropskim kolonistima, mačke su istrebile brojne vrste životinja. Pokušaji da se mačke sterilišu i njihov broj smanji do sada nisu dali željene efekte.

Naučnici s Univerziteta Čarls Darvin su studiju napravili na osnovu 10.000 uzoraka mačjeg izmeta ili sadržaja njihovih stomaka prikupljenih širom zemlje.

"U najmanju ruku, svaka mačka prepuštena sama sebi ubije 225 reptila godišnje. Neke mačke jedu astronomske količine reptila. Imali smo više primera mačaka koje su se prejedale gušterima, a rekord je mačka u čijem smo stomaku pronašli 40 različitih guštera", rekao je direktor studije Džon Vojnarski.

On je dodao da australijske mačke više jedu gmizavce nego što to čine njihove američke ili evropske rodjake. Prema studiji objavljenoj u časpopisu Vajldlajf risrč (Wildlife Research), žrtve mačaka su 250 različitih vrsta gmizavaca, uključujući bradate zmajeve i gekoe.

Od tih 250 vrsta, 11 je ugroženo. Tačan uticaj mačaka je još uvek teško odrediti jer brojno stanje najvećeg dela reptila nije poznato.

Ako se u obzir uzmu i žrtve kućnih mačaka, svake godine nastrada oko 650 miliona gmizavaca.

U Australiji žive milioni mačaka lutalica. One se smatraju glavnim krivcima i za uvećanu stopu izumiranja sisara u toj zemlji.

Isti naučni tim je prošle godine otkrio da mačke u Australiji svakog dana ubiju više od milion ptica.

Vlada je odobrila više od 30 miliona australijskih dolara (20 miliona evra) za finansiranje projekata borbe protiv uticaja mačaka lutalica na divlje životinje.

Jedna organizacija za zaštitu životne sredine želi da u pustinji napravi područje od 9.400 hektara bez mačaka, koje bi bilo ogradjeno s 44 kilometara dugom električnom ogradom.

Ta područje bi kasnije bilo uvećano na oko 100.000 hektara i u njega bi bile puštene vrste kojima preti izumiranje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka