Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedini preostali par orlova krstaša dobio prinovu: Krsta, Srba, Lala - originalne ideje za ime mladunca

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane da predlože ime za mladunca orlića krstaša koji se izlegao na području severnog Banata. Njegovi roditelji su jedini preostali par u Srbiji.

  Izvor: Foto: Profimedia

U jedinom preostalom gnezdu kritično ugroženog orla krstaša na Severu Banata, ove godine izlegao se samo jedan mladunac. Ptica sa nacionalnog grba toliko je retka i ugrožena da ih čuvari društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije danonoćno čuvaju od uznemiravanja i proterivanja.

„Sezona košenja je u jeku i, nažalost, naše ptice su jako osetljive na prisustvo čoveka na terenu u blizini gnezda, tako da smo mi ovde da obezbedimo da se ne prilazi previše blizu da se ptice ne bi uplašile“, kaže Milica Mišković iz Društva za zaštitu ptica.

A koliko stvarno ovde vode računa o gnezdu i malom ptiću, najbolje potvrđuje podatak da ekipi RTS-a nisu dozvolili prilaz stablu na razdaljini od jednog kilometra.

Saznajte i Kako izgleda svet iz perspektive orla (VIDEO)

„Pogledajte područje na kojem se nalazimo. Ono je prostorno, veliko, sa velikom količinom hrane koju krstaš voli i ovde je relativno mirno, a najbliže naselje nalazi se relativno daleko. To je to što krstašu fali“, ističe Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Nažalost, kako ukazuje, nema mnogo takvih područja – ili su uznemiravana ili nemaju dovoljno hrane.

Pogledajte i Od beloglavog supa do orla krstaša – ko vodi brigu o simbolima Srbije?

„To je jedna velika ptica kojoj treba veliko stablo na kojem pravi veliko gnezdo. Ukoliko se potrudimo i obezbedimo takve uslove, imaćemo više orlova krstaša. Za sada imamo tog jednog i od tog jednog zavisi budućnost ove vrste u Srbiji“, kaže Tucakov.

Krsta, Srba, Lala – originalne ideje za ime mladunca

Što se tiče inicijative za davanje imena mladuncu, Milica Mišković kaže da stižu razni predlozi.

„Zaista je odgovor građanstva bio fenomenalan i ima puno originalnih ideja. Za sada prednjače Krsta, Srba, Lala. Tako da ćemo još videti u narednih nekoliko nedelja. Poziv je i dalje otvoren do kraja juna, dok čekamo da izleti mladunac pa da odleti sa imenom“, napominje Miškovićeva.

U medijima se spominje selektor fudbalske reprezentacije Mladen Krstajić, jer svetsko prvenstvo kreće sredinom ovoga meseca, a Miškovićeva kaže da ima predloga i za to ime.

Pogledajte i  Tragičan kraj nakon leta kroz osam država: U Srbiji otrovana ženka zaštićenog orla krstaša

„Ima i tih predloga da, ali mislimo da je simbolično da se dešava fudbalsko prvenstvo kada se i naš mali orao sprema za svoj podvig. Tako ako bi 'Orlovi' podržali orlove, mislim da bi to bilo lepo i za nas i za njih“, veruje Miškovićeva.

Populacija orlova krstaša u Srbiji smanjivala se tokom 20. veka zbog gubitka staništa, nedostatka hrane i ubijanja.

Početkom 21. veka poznati su bili jedino parovi na Fruškoj gori, ali i oni su nestali pre nekoliko godina.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka