Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sićušan insekt neverovatnih sposobnosti: Leptir šarenjak može leteti 4000 kilometara bez prestanka

Upoznajte leptira koji može da migrira skoro 4.000 kilometara iz Evrope, da pređe prepreke poput Sredozemnog mora, planina u Severnoj Africi i Saharu - i to sve u jednom dahu!

  Izvor: Foto: Shutterstock

Entomolog Džerard Talavera prešao je više od 3000 kilometara od Španije do udaljene pustinje Sahel u potrazi za još jednim dugogodišnjim putnikom: stričkovim šarenjakom.

Međutim oluja koja se spustila sa severoistoka onemogućila je Džerardu da gleda u grmlje u kojima se ovi prelepi insekti skrivaju. Taman kada je mislio da odustane, nešto ga je udarilo po licu. Bio je to stričkov šarenjak.

"Ja sam bio jedina osoba koja je u ovom delu sveta tražila ovog leptira i na kraju mi ga je vetar doneo pravo u lice", kaže Talavera.

Jedan od najzastupljenijih leptira na svetu, stričkov šarenjak, može se videti u svim delovima sveta, osim Južne Amerike i Antarktika.

Povezane vesti

Naučnici su već znali da stričkov šarenjak koji nastanjuje Severnu Ameriku u toplijim mesecima migrira u Meksiko i Centralnu Ameriku tokom zime.

Oni su takođe pratili evroazijske šarenjake u južnim delovima sveta, kao što je Sahara, ali dalje se leptirima gubi svaki trag. Stručnjaci su znali da moraju biti negde u tropskoj Africi.

Širom Afrike, Talavera i njegov mentor Rodžer Vila pronašli su rojeve šarenjaka koji su preplavili toplije krajeve - čak 20.000 leptira po hektaru.

Njihovo neverovatno otkriće dokazuje da ovaj sićušni leptir može da migrira skoro 4.000 kilometara iz Evrope, da pređe prepreke poput Sredozemnog mora, planina u Severnoj Africi i Saharu. I za razliku od drugih leptira, hemijske oznake oslikane na krilima šarenjaka otkrivaju da mogu leteti bez stajanja.

To je najduža neprekidna migracija leptira ikada zabeležena.

Povezane vesti

"U pitanju je uobičajeni leptir koji ima zaista jedinstvene i neverovatne odlike", objašnjava Talavera i dodaje da je proučavanje migratornih vrsti često ogroman izazov - posebno kada se radi o migracijama insekata.

Sada kada Vila i Talavera imaju opštu ideju o tome gde leptir provodi zimske mesece, oni će napraviti detaljniju mapu koja će prikazivati koji sve faktori, poput dostupnosti hrane, utiču na kretanje leptira.

"U pitanju je neverovatno putovanje - putovanje koje je svojstveno pticama, ali ne i insektima", zaključio je Talavera.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka