Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvoje ne prekida tradiciju: Mužjak bele rode šestu godinu prvi stigao u Taraš (VIDEO)

Mužjak bele rode po imenu Prvoje već tradicionalno prvi se vratio u svoje selo - Taraš, i po verovanju najavio dolazak proleća i berićetne godine.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Mužjak bele rode, koga su u banatskom selu Taraš nazvali Prvoje, šestu godinu za redom prvi se vratio u to selo, saopštila je Aleksandra Marovac Cucić iz Udruženja taraških roda. Kako je navela, Prvoje je stigao u nedelju u kasnim popodnevnim satima, najpre je sleteo na svoje sadašnje gnezdo, obišao nekadašnje i odleteo do bare Rogozare koja je usled topljenja snega i padavina ponovo dobila oblik bare.

Članovi tog udruženja, ukazala je Marovac Cucievać, bili su zabrinuti za njegov život, jer se Prvoje prošle godine vratio 4. marta, a pre toga 1. marta, posebno zbog svakodnevnih ružnih vesti koje stižu iz Libana, a koje se odnose na nemilosrdno ubijanje roda i drugih migratornih vrsta ptica tokom seobe iznad te zemlje zbog zabave i trofejnog lova.

Saznajte i Zašto kažemo da bebe donose baš rode?

Podsetila je da su "Taraške rode" medju 52 organizacije iz 28 država koje su uputile grupni apel vlastima Libana, a koje, posle toga, sprovode strožiju primenu Zakona o lovu i krivolovu.

Evropsko selo roda
Žitelji Taraša pamtiće 2015. po tome što je nemačka Fondacija za zaštitu prirode „EuroNatur“ njihovo mesto proglasila za Evropsko selo roda.

Aleksandra Marovac Cucić kazala je da je svima laknulo kada se Prvoje vratio, ali da ipak postoji briga i za sve druge rode, a u udruženju se nadaju da će se vratiti u što većem broju jer ih čeka lepo iznenadjenje obilje hrane i označena gnezda i imena za svaku od njih.

"Obeležili smo 35 gnezda, a do srede će biti obeleženo još pet. Isto toliko parova je imenovano, a imena su davala deca na licu mesta, domaćini ispred čijih kuća se nalaze gnezda, kao i članovi našeg udruženja", navela je ona.

Pogledajte i Crvene rode, turistička atrakcija Vrbovca

Ukazala je i da, ako još neka roda stigne do srede 14. marta, moći će da prisustvuje proslavi povodom njihovog povratka koju "Taraške rode" organizuju u saradnji sa lokalnom osnovnom školom "Svetozar Marković Toza".

Mužjak bele rode po imenu Prvoje već tradicionalno prvi se vratio u svoje selo - Taraš, i po verovanju najavio dolazak proleća i berićetne godine.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka