Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dobre vesti: Raste broj ugroženih azijskih lavova

Napori uloženi u zaštitu azijskog lava, ugrožene vrste koja živi samo u jednoj šumi u severozapadnoj Indiji, vrede, budući da ih prema poslednjem brojanju ima više od 600, u odnosu na oko 500, 2015. godine, rekao je premijer indijske ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ti lavovi, koji su nekad živeli širom jugozapadne Azije, sad u divljini žive jedino u Nacionalnom parku Žir u Gudžaratu.

Krajem šezdesetih godina bilo je procenjeno da ih je ostalo samo 180. Potom su između 2010. i 2015. godine došli od 400 na više od 500 jedinki, nakon čega su premešteni s liste "kritično ugroženih" na listu "ugroženih" vrsta.

"Naši napori da zaštitimo lavove uz podršku lokalnog stanovništva su dali dobre rezultate. Broj lavova u Gudžaratu je dosegao 600", rekao je on.

Pogledajte i Život kralja džungle: 14 zanimljivosti o lavovima koje možda niste znali

Trenutno, stopa rasta populacije azijskih lavova se procenjuje na oko dva odsto godišnje, naveo je A. P. Sing, zvaničnik zadužen za šume i zaštitu divljih vrsta.

Eksperti su predložili da se neki lavovi presele u druge rezervate da bi se smanjili susreti s ljudima i rizici od bolesti i prirodnih katastrofa.

Azijski lavovi su rođaci afričkih - vrste su se razdvojile pre oko 100.000 godina - ali su nešto manji i imaju karakterističan džep od kože na stomaku. Oni su postali turistička atrakcija Gudžarata gde su nekada bili na meti lovokradica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka