Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ljubav i lojalnost najboljeg čovekovog prijatelja: Dirljiva priča o psu koji već dva meseca čeka na stanici (VIDEO)

Svakog dana, oko 11 sati uveče, na železničku stanicu u Mumbaju pristiže voz za čijim vagonima trči jedan pas. Zaviruje kroz vrata i skenira prozore u potrazi za nečim - ili nekim. I tako već dva meseca...

  Izvor: Foto: Video printcreen

Postoje stvari u životu na koje sigurno možete računati. Na primer, sunce će sutra sigurno ponovo izaći. Ali postoji i železnička stanica u Indiji na kojoj se u poslednje vreme isto tako ponavljaju stvari.

Naime, od 2. januara jedna ženka psa lutalice konstantno posećuje Kanjurmarg železničku stanicu u Mumbaju. Svake večeri oko jedan sat pre ponoći na stanicu pristiže voz za čijim vagonima ženka trči, zaviruje kroz vrata i skenira prozore u potrazi za nečim - ili nekim.

“Mislim da ju je neko tu ostavio ili je napuštena”, kaže Samir Torat, lokalac koji je snimio video. Kao IT stručnjak, Torat svakodnevno putuje između tri poslepodne i ponoći, pa je tako i zapazio psa.

Upoznajte Marua - najsrećnijeg psa na svetu

Samir je veliki ljubitelj životinja i sam ima psa. Želeći da pomogne ženki i da otkrije zbog čega svake večeri dočekuje voz i trči za njim, Samir je svoj video postavio i na društvene mreže. Iako nije pronašao vlasnika, javilo se još nekoliko putnika koji su takođe primetili da ženka ima četiri šteneta.

Pogledajte video:

“Nećemo je još uvek pomerati sa tog mesta, jer su štenci još uvek vrlo mali”, kaže Torat koji sumnja da je vlasnik odbacio ženku kada je ostala skotna, ali se on postarao da njoj i štencima na stanici ništa ne fali.

“Taj pas traži nekoga”, kaže Karen Overol, stručnjak za ponašanje pasa na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Pročitajte i Veza između psa i čoveka kao terapija u lečenju teških poremećaja

Karen objašnjava da je pas očigledno uznemiren, a osoba koju traži se možda odselila ili je čak i umrla. Verovatno je da će i dalje čekati svog vlasnika, željna pažnje i ljubavi.

“Ovaj pas je veliki optimista. Veza između njega i vlasnika je bila neverovatno jaka, čim je i dalje u potrazi.”

Naučnici konačno imaju odgovor: Zašto su psi toliko druželjubivi?

Stenli Koren, profesor psihologije na Univerzitetu Britanske Kolumbije i autor brojnih knjiga o psećoj psihi, kaže da lojalnost i upornost u ponašanju ovog psa ukazuju da najverovatnije traži vlasnika ili dugogodišnjeg pratioca koji više nije tu.

“Psi nemaju koncept smrti, ali imaju koncept lojalnosti”, kaže Koren. “Pseći um je ekvivalentan umu dvogodišnjeg ili trogodišnjeg deteta.”

Saznajte i Šta psi zaista misle o nama?

Ovo nije prvi takav primer psećeg ponašanja, a verovatno nije ni poslednji.

Postoji i poznata priča o Hačiku, psu japanske rase akita, rođenom 1925. godine, koji je svakodnevno čekao svog vlasnika da se vrati s posla na stanici u Tokiju. Nakon njegove smrti, Hačiko ga je narednih 10 godina i dalje čekao! Na stanici Šibuja Hačiku je za života podignut spomenik, koji i danas stoji na istom mestu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka