Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orka Viki, prvi kit ubica koji je naučio da oponaša ljudski govor (VIDEO, AUDIO)

Viki je za sada naučila da kaže nekoliko reči, a u njenom vokabularu su: Ejmi, jedan, dva, tri, ali i zdravo i ćao.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Osim što su najveća bića na zemlji, kitovi su poznati i po vrlo razvijenim komunikacijskim veštinama koje različite jedinke, ali i cela jata koriste za sporazumevanje, a novi eksperiment pokazuje da kit ubica, poznat kao orka, može da oponaša i ljudski govor.

Naime, Viki, ženka kita ubice, prva je pripadnica svoje vrste koja je naučila da imitira određene reči iz ljudskog govora.

Viki je naučila da kaže „zdravo“ (hello) i „doviđenja“ (bye, bye) imitirajući svog trenera u vodenom parku u Francuskoj. U svom repertoaru ljudskih reči, Viki zna još jednu – „Ejmi“, ime svoje učiteljice i trenera u parku.

Ova 14-godišnja orka živi u Marinlendu u francuskim Antibima, a reči je naučila da izgovara kroz rupu za vazduh na leđima.

Pogledajte i Ovo je najusamljenije biće na svetu

Ovaj poduhvat je tim veći kad se uzme u obzir da kitovi zbog evolucijskog prilagođavanja oglašavanja pod vodom imaju drugacije razvijene vokalne mogućnosti od ljudi.

Vokalna imitacija je odlika ljudskog govora, koja je uz druge kognitivne sposobnosti bila ključna za razvoj ljudske kulture, kaže Hose Abramson s univerziteta Komplutense u Madridu.

Orke u divljini žive u jatima od kojih svako ima svoj dijalekt, uključujući pozive koji su potpuno jedinstveni. Za neke od takozvanih „klikova“ čak se smatra da predstavljaju imena određenih jedinki.

Saznajte i Kako je moguće da neke životinje ispuštaju zvukove nalik ljudskom govoru?

Svaki put kada bi dobro ponovila zvuk, Viki je za nagradu dobila ribu i tapšanje po glavi, dok je šest sudija ocenjivalo u kojoj meri se njena imitacija poklapa s originalnim zvukom.

Naučnici uključeni u istraživanje su zaključili da je ovo možda samo deo njenih vokalnih mogućnosti, koje bi mogle biti i veće.

Viki je za sada naučila da kaže nekoliko reči, a u njenom vokabularu su: Ejmi, jedan, dva, tri, ali i zdravo i ćao.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka