Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hongkong zabranio trgovinu slonovačom do 2021. godine (VIDEO)

Poslanici Hongkonga dali su konačno odobrenje za zabranu trgovine slonovačom na toj kineskoj teritoriji do 2021. godine.

  Izvor: Foto: Reuter/Bobby Yip

Poslanici su glasali velikom većinom za izmene postojećeg zakona da bi se zabranila prodaja slonovače u Hongkongu, koji prema stručnjacima predstavlja najveće maloprodajno tržište za slonovaču. 

Izmene zakona uključuju i znatno strože kazne za krijumčarenje slonovače, kao i druge ugrožene vrste da bi se sprečila prodaja na crnom tržištu.

Prema zakonu maksimalna kazna će se povećati na 10 miliona honkgongških dolara (2,3 miliona američkih dolara) što je duplo više nego sada i deset godina zatvora, u odnosu ranije dve godine.

Aktivisti za odbranu životinja pozdravili su potez iako Hongkong sporije deluje po tom pitanju nego Peking. Kina, najveći izvor potražnje za slonovačom zabranila je prodaju početkom ove godine, a u martu prošle godine je zatvorila sve fabrike za rezbarenje slonovače i radnje koje je prodaju. 

Pročitajte i Slonovača: krvavo blago

Dosadašnji zakon u Hong Kongu dozvoljvao je prodaju slonovače koja potiče od pre Konvencije o medjunarodnoj trgovini s ugroženim vrstama faune i flore (CITES). Prema CITES-u regulisanje trgovine slonovačom počelo je sredino 1970-ih,  pre potpune zabrane za medjunarodnu prodaju 1990. godine. 

Aktivisti kažu da ima naznaka da beskrupulozni prodavci koriste rupu u zakonu da prokrijumčare noviju, zabranjenu slonovaču zbog čega je Hongkong postao jedan od glavnih centara trgovine slonovače na crno.

Pogledajte i Ugrožena vrsta vrednija od slonovače

Oni su pozdravili zabranu kao veliki korak u naporima da se zaustave lovokradice i ubijanje desetine hiljada slonova. 

Vlada Hongkonga odbila je da ponudi bilo kakvu nadoknadu desetinama vlasnika radnji sa slonovačom i stotinama neregistrovanih trgovaca koji su tražili desetine miliona dolara da predaju svoja skladišta slonovače, procenjena na 670 metričkih tona.

Poslanici Hongkonga dali su konačno odobrenje za zabranu trgovine slonovačom na toj kineskoj teritoriji do 2021. godine.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka