Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Anketa: Koliko je vrabaca ostalo u Beogradu?

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozvalo je građane Beograda da pomognu u istraživanju o brojnosti vrabaca u glavnom gradu, koje će biti sprovodeno ove zime.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Društvo za zaštitu ptica istražuje koliko je vrabaca ostalo u Beogradu, a cilj istraživanja je i da se sazna koji faktori utiču na njihov opstanak.

"Tim ornitologa će tokom istraživanja popisati brojnost vrabaca pokućara i poljskih vrabaca na teritoriji opštine Stari grad. Na osnovu ovog istraživanja prvi put će se u delu prestonice detaljnije proceniti njihova brojnost", navodi se u saopštenju.

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica podesćaju da se u Srbiji gnezde tri vrste vrabaca vrabac pokućar (Passer domesticus), poljski vrabac (Passer montanus) i španski vrabac (Passer hispaniolensis).

Vrabac pokućar je najpoznatiji i najbrojniji, a široko je rasprostranjena vrsta sa staništem u mnogim naseljima Srbije.

Pogledajte i Beogradski vrapci na ivici istrebljenja?

Zahvaljujući čoveku, vrabac pokućar rasprostranjen je na svim kontinentima, osim Antarktika, a hrani se semenjem biljaka i insektima, ali i ostacima hrane za ljude i domaće životinje.

U Evropi je primećeno da se broj vrabaca smanjenje, pa bi istraživanje Društva za zaštitu i proučavanje ptica trebalo da pomogne da se pronadju mogući faktori smanjenja brojnosti vrabaca, kao što su: dostupnost hrane, borba za opstanak sa drugim gradskim vrstama i odgovarajuća staništa.

Saznajte i Zašto u gradovima ima sve manje vrabaca?

"Na taj način bi načinili prvi korak ka zaštiti ove nama bliske vrste i sačuvali simbol grada", navodi se u saopštenju.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica zbog toga moli gradjane da popune anketu o tome gde viđaju vrapce.

Anektu o beogradskim vrapcima možete popuniti OVDE.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka