Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potresni snimak: Očajna majka medved pokušava da nađe hranu svom mladunčetu (VIDEO)

Zbog sve manje leda, polarnim medvedima je sve teže da pronađu hranu. Kako bi svoje mladunče spasla gladi jedna majka medved je čak odlučila i da ulovi morža.

  Izvor: Foto: Video printcreen

Mama medved i njeno mladunče primetio je u julu 2015. godine Trevis Vilkinson. Iako je snimak nastao malo nakon ponoći, napolju je još uvek bilo osvetljeno, budući da se sve dešavalo na ostrvu Svalbard, smeštenom na pola puta između Norveške i severnog pola.

Na Trevisovom snimku možemo videti mamu medveda kako se polako kreće oko uspavanih morževa, dok je mladunče prati u stopu. Oprezno, ona je svakog od njih proverila, pre nego što je konačno skupila hrabrsot da jednom priđe i pipne ga šapom.

“Po svemu sudeći majka medved je proveravala da li je bar jedan od morževa dovoljno slab da postane potencijalni obrok”, kaže Džon Ars, naučnik na Polarnom institutu u Norveškoj.

Na snimku možemo primetiti i da majka oko vrata nosi ogrlicu koju joj je stavio upravo doktor Ars.

Pogledajte i Srceparajući video polarnog medveda na samrti: Ovako izgleda umiranje od gladi (VIDEO)

On i tim istraživača su proučavali život polarnih medveda, a u studiji koju su objavili prošlog oktobra u žurnalu “Polarno istraživanje”, oni su otkrili da se polarni medvedi suočavaju sa rapidnim gubitkom ledenog staništa u Barencovom moru. Sve to se delimično prepisuje klimatskim promenama, iako još uvek nema dokaza da će to dovesti do smanjenja životinjske populacije.

“Moja pretpostavka je da će mladunče vrlo brzo uginuti, ukoliko mu majka ne bude našla nešto hrane”, rekao je doktor Ars za National Geographic.

Nedavno istraživanje, objavljeno u časopisu Sajens, takođe je potvrdilo da neki od polarnih medveda na Severnom polu gube kilograme u vreme kada bi trebalo da se goje.

VIŠE O... Istraživanje potvrdilo: Polarni medvedi gladuju zbog klimatskih promena!

Naučnici tvrde da je to posledica promene ishrane i da je za sve krivo globalno zagrevanje zbog kojeg na Arktiku ima sve manje ledenog pokrivača, a on je medvedima potreban za lov na foke.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka