Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto je ovaj crni medved beo?

Upoznajte jednu od najređih vrsta medveda na svetu, čija se populacija procenjuje na samo nekoliko stotina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Autohtoni narod Kitasu s kanadskog pacifičkog priobalja već hiljadama godina poznaje ovog medveda i legendu o njemu. Po predanju, Gavran Stvoritelj preobrazio je Zemlju iz smrznute stene u zeleni vrt. Međutim, svakog desetog crnog medveda ostavio je da bude beo, kao neku vrstu podsetnika na ledeno doba. Zvanični naziv ovog medveda je kermod medved. Mesno stanovništvo ih naziva sablasnim ili utvarnim medvedima, a neki stanovnici veruju da su oni sveta ili natprirodna stvorenja.

Neobično prijateljstvo: 700 kila težak medved grli i mazi svog vlasnika (VIDEO, FOTO)

Postoje naučna, a ne samo folklorna objašnjenja za nekoliko karakteristika ovog sablasnog medveda.

Oblast/Područje rasprostranjenja Ostrva i priobalje Prašume velikog medveda u Britanskoj Kolumbiji

Po rodu i vrsti, ovo je američki crni medved. Ali ako oba roditelja (bez obzira na boju njihovog krzna) nose istu mutaciju u genu koji utiče na pigmentaciju, njihovo potomstvo će imati belo krzno. Da bi ovo potvrdili, istraživači su koristili žičane omče da bi prikupili uzorke medveđih dlaka i potom analizirali DNK. Od 220 medveda, 22 je nasledilo recesivni gen od oba roditelja – i sva 22 medveda su bila bela.

Stepen ugroženosti To je jedna od najređih vrsta medveda na svetu, a populacija se procenjuje na nekoliko stotina.

Sezona parenja traje od maja do jula. Kao kod svih vrsta medveda. oplođene jajne ćelije podležu odloženoj implantaciji u matericu ženke. Ako ženka nije dovoljno snažna da održi trudnoću, embrion se neće usaditi i ona te godine neće imati mladunce. Međutim, ukoliko je zdrava i jaka, embrioni će se na jesen implantirati i te zime će doći na svet od jednog do pet mladunaca.

Srceparajući video polarnog medveda na samrti: Ovako izgleda umiranje od gladi (VIDEO)

Ime Ursus americanus kermodei dobio je u čast Fransisa Kermoda, koji je među prvima identifikovao ovu podvrstu.

A ovo je kako sablasni medved koristi svoju belu magiju. Da bi nabacili salo za zimski period, ovi medvedi provode jesenje dane loveći losose. Prema jednom istraživanju iz 2009. godine, riba ima dvaput veće šanse da izbegne zamah šapom crnog od zamaha belog grabljivca, koji se sablasno stapa s bledim nebom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka