Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobično ponašanje životinja: Ženke majmuna u seksualnoj interakciji sa jelenima (VIDEO)

Najnovije istraživanje kanadskih naučnika objašnjava zbog čega sve češće dolazi do seksualnog čina između ženki makakija i jelena, ali i obratno.

  Izvor: Foto: Video printcreen

Naučnici sa Univerziteta Letbridž u Kanadi istraživali su zbog čega japanske makake privlače jeleni, između kojih se često dešava seksualna interakcija.

Naime, početkom 2017. godine, naučnici su na japanskom ostrvu Jakušima snimili prilično neuobičajen prizor pokušaja parenja između dve vrlo različite životinjske vrste. Jedan mužjak japaskog makakija, poznatog i kao snežni majmun, pokušao je da se pari sa ženkom sika jelena, a ispostavilo se da istraživači snimaju seks između ženki majmuna i mužjaka jelena još od 2014. godine.

Ove dve vrste inače žive u dosta prisnim, međusobno korisnim odnosima - jeleni jedu plodove koje majmuni bacaju s drveća, dok makakiji povremeno znaju da "ulove prevoz" na njihovim leđima.

Ipak, intimnost između dve vrste kakvu je snimila kamera predstavlja retkost. Iako je seks između bliskih vrsta veoma čest, onaj koji se događa između dve različite vrste do sad je uočen samo na Antartiku gde foke napadaju kraljevske pingvine.

Pogledajte: Foke uhvaćene u seksu sa pingvinima (VIDEO)

Najnovija studija kanadskih naučnika ispitala je ponašanje tokom sezone parenja i testirala hormone iz fekalnih uzoraka. Istraživači su uporedili 258 interakcija između jelena i majmuna sa homoseksualnim kontaktom koji je zabeležen između ženki makaka u prošlosti.

Nuel Gunst, koautor ove studije objavljene u Arhivu seksualnog ponašanja, smatra da bi ovo mogao biti ključ za razumevanja onoga što se dešava.

Dva različita seksualna ponašanja javljaju se samo tokom sezone parenja. Gunst veruje da ženke makakija koje praktikuju ovo neuobičajeno seksualno ponašanje još uvek nisu dovoljno odrasle da bi ga stvarno realizovale. I dok se u početku pojavljivalo samo između majmuna, sada su majmuni prešli na jelene. Zanimljivo je da je reč isključivo o jednoj, posebnoj vrsti velikih jelena koji dozvoljavaju mladim ženkama majmuna da to rade. 

Tokom tog istraživanja ovakvo ponašanje primećeno je isključivo kod ženki majmuna, međutim, početkom 2017. godine je uhvaćen i mužijak majmuna koji zaskače srnu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka