Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upozorenje stručnjaka: Koale bi mogle da budu istrebljene do 2040. godine

Smanjenje populacije koala posebno drastično u poslednjih pet godina, tokom kojih se njihov broj smanjio sa procenjenih 100.000 na 40.000.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko njihov broj nastavi da se smanjuje istom brzinom kao u prethodne dve decenije, koale u Australiji bi mogle da budu istrebljene do 2040. godine, upozorio je izvršni direktor Fondacije za nacionalne parkove i život u divljini, Ian Darbišir.

On je rekao da je smanjenje populacije koala posebno drastično u poslednjih pet godina, tokom kojih se njihov broj smanjio sa procenjenih 100.000 na 40.000.

"Ovim tempom, koale će biti istrebljene do 2040. godine", rekao je Darbišir i kao jedan od razloga za svoju procenu naveo urbani razvoj u Australiji.

Pogledajte i Šta koale i ljudi imaju zajedničko

Darbišir je dodao da često gubitak staništa prekida povezanost između stabala, te se danas često mogu videti koale koje prelaze put, a tada su ranjive, "ne samo zbog automobila, već i zbog pasa".

Tu su i druge opasnosti s kojima se koale susreću, kao što su šumski požari ili klimatske promene, jer koale moraju da imaju oko sebe razvijenu floru.

Darbišir je dodao da premeštanje koala nije lak posao, jer su ove životinje prilično izbirljive kada je u pitanju lišće koje jedu.

Saznajte i Zašto koale grle drveće?

"Koale ne mogu da žive bilo gde drugde na svetu. One su životinje jedinstvene za Australiju i ne mogu da se prilagode brzini kojom mi menjamo okolinu", zaključio je Darbišir.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka