Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće: Ovce mogu da prepoznaju ljudska lica na fotografijama (VIDEO)

Naučnici Univerziteta u Kembridžu sproveli su studiju koja pokazuje da ovce prepoznaju lica na fotografijama, bilo da je reč o Baraku Obami, Emi Votson ili njihovom čuvaru.

  Izvor: Foto: Youtube printcreen

Ovce mogu da prepoznaju ljudska lica koja su već viđale na fotografijama i pre će odabrati sliku neke poznate nego nepoznate osobe, pokazalo je istraživanje naučnika s britanskog Kembridža.

Prethodne studije su pokazale da ovce mogu prepoznati druge pripadnike vlastite vrste i ljude koje poznaju, poput svojih pastira bez bilo kakvog prethodnog uvežbavanja.  

Britanski naučnici uspeli su da ih uvežbaju pokazujući im fotografije lica na kompjuterskim monitorima u posebno opremljenom toru.  

Na jednoj strani bila je nepoznata osoba, a na drugoj jedna od četiri poznate osobe. Ovca je nagrađena hranom kada bi odabrala fotografiju slavne osobe njuškom prekinuvši infracrveni zrak ispred pojedinog ekrana, koja bi oslobodila nagradu.  

Pogledajte i Da li je ovo ovca sa najviše vune na svetu? (VIDEO)

Naučnici su ih uvežbavali pokazujući im fotografije lica bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, glumca Džejka Džilenhala, glumice Eme Votson i BBC-jeve novinarke Fijone Brus.  

Nakon vežbi, ovce su češće birale fotografije poznatih lica nego onih nepoznatih. 

To je dokaz da ovce imaju slične sposobnosti prepoznavanja lica poput primata.  

Pogledajte i 10 najinteligentnijih životinjskih vrsta

Ustanovivši da ovce uspešno prepoznaju osobe s fotografija, naučnici su im postavili nov zadatak. Želeli su da saznaju mogu li identificikovati iste osobe kad su im se fotografije prikazivane iz različitih uglova. Odgovor je bio pozitivan.  

Glavna autorka studije, prof. Dženi Morton objasnila je da su "ona i kolege pokušali da ustanove da li je životinja sposobna da obradi dvodimenzionalni objekat kao osobu."  

Naučnici ističu da bi ovakvo proučavanje sposobnosti ovaca da prepoznaju lica moglo biti značajno u istraživanju Hantingtonove bolesti i drugih poremećaja ljudskog mozga.

Naučnici Univerziteta u Kembridžu sproveli su studiju koja pokazuje da ovce prepoznaju lica na fotografijama, bilo da je reč o Baraku Obami, Emi Votson ili njihovom čuvaru.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka