Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Emotivan poslednji pozdrav: Šimpanza na samrti prepoznala čoveka koji se brinuo o njoj (VIDEO)

Vidno radosna što ju je njen stari prijatelj posetio, 59-godišnja šimpanza Mama mu je dodirnula lice, a onda ga i zagrlila i naslonila njegovu glavu na njenu. Nedelju dana kasnije je uginula.

  Izvor: Foto: Youtube printcreen

Šimpanzi Mami dijagnostikovana je neizlečiva bolest, a ubrzo posle toga 59-godišnja bivša predvodnica kolonije prestala je da uzima hranu, sklupčala se i odbijala da komunicira. Onda je došao njen stari prijatelj, profesor Jan van Huf, kog je poznavala od 1972. godine.

U trenutku kada profesor ulazi, Mama je sklupčana i leži na podu, a isprva ne prepoznaje Van Hufa. Međutim, vrlo brzo je shvatila o kome se radi, a onda je i osmeh prekrio njeno lice.

Vidno radosna što je njen stari prijatelj došao u posetu, Mama mu je dodirnula lice, a onda ga i zagrlila i naslonila njegovu glavu na njenu.

Mama je uginula nedelju dana kasnije.

Saznajte i Kakve su majke šimpanze?

Van Huf, profesor bihevioralne biologije na Univerzitetu u Utrehtu, osnovao je 70-ih godina koloniju šimpanzi sa Mamom na njenom čelu. To je ujedno bila i prva kolonija šimpanzi koja je odrasla u zoološkom vrtu.

Rođena je u divljini, ali je postala poznata kao „vrhovna dama“ njene kolonije zbog njene dominantne prirode.

Eksperiment: Zajedničko odrastanje čoveka i šimpanze

Posle njene smrti, Frans de Val, takođe biheviorista koji je radio sa Mamom, rekao je: „Bila je izuzetno snažna i dominantna ličnost, toliko da nijedan mužjak koji je želeo da preuzme primat nije mogao to da uradi pored nje. Osim toga, često je smirivala strasti i ublažavala sukobe.“

"Nedostajaće nam svima. Retko sam se u životu susreo sa tako divnim stvorenjem, bilo da je reč o ljudima ili životinjama“, istakao je De Val.

Vidno radosna što ju je njen stari prijatelj posetio, 59-godišnja šimpanza Mama mu je dodirnula lice, a onda ga i zagrlila i naslonila njegovu glavu na njenu. Nedelju dana kasnije je uginula.
Izvor: YouTube

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka