Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živi na drveću i jede kokos: Naučnici otkrili novu vrstu džinovskog pacova

Naučnici su na Solomonovim ostrvima otkrili potpuno novu vrstu pacova koji može da dostigne dužinu i do pola metra, a čije su čeljusti toliko jake da zubima otvara kokos.

 Izvor: Foto: Youtube printcreen

Prilikom putovanja na Solomonova ostrva 2010. godine, naučnik Fildijskog muzeja istorije u Čikagu, Tajron Lejveri, čuo je priče o glodaru koji liči na oposuma, a koji je u narodu poznat pod imenom “Vika”. Međutim, ni mnogobrojne zamke, kao ni pokretne kamere i pohodi u divljinu nisu pomogli profesoru Lejveriju da pronađe pacova. Sve što je imao od dokaza bio je izmet ove životinje.

“Zapitao sam se da li je u pitanju zaista posebna vrsta ili su ljudi obične pacove jednostavno zvali ‘Vika’", rekao je Lejveri.

Ipak, naučnici su konačno potvrdili da je reč o novoj vrsti pacova koja je gotovo četiri puta veća od običnog.

Pogledajte i Pacove koji mogu da prežive 18 minuta bez kiseonika (VIDEO)

Oni su ga, naime, godinama tražili i najzad našli jedan jedini primerak na ostrvu Vangunu, u Južnom Pacifiku, istočno od Papue-Nove Gvineje.

Kada su 2016. godine rušena drveća u komercijalne svrhe, stanovnici sela Zaira, sa kojima je Lejveri radio, videli su kako pacov pada na zemlju. Usled povrede, pacov je ubrzo nakon toga uginuo.

Pažljivim proučavanjem lobanje, kao i analizom DNK, potvđeno je da je u pitanju nova vrsta u rodu "mozaičkih pacova" ili Uromys, koje je Lejveri nazvao "uromys vika" po tradicionalnom nazivu pacova.

Naučnici pretpostavljaju da su preci džinovskog pacova dospeli na ostrvo zajedno s plutajućim ostacima biljaka i da su se tamo dalje razvijali.

Saznajte i Mogu li pacovi da se popnu do toaleta?

Domoroci pričaju da vika obožava da krcka kokosove orahe. Naučnici nisu imali priliku da to vide, ali su našli kokosove orahe s velikim rupama. Koja vrsta glodara ih je izgrizla pokazaće dalja istraživanja.

Naučnici su na Solomonovim ostrvima otkrili potpuno novu vrstu pacova koji može da dostigne dužinu i do pola metra, a čije su čeljusti toliko jake da zubima otvara kokos.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka