Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Markiran prvi mrki medved sa područja Jadovnika

Juče je uspešno završeno takozvano markiranje prvog mrkog medveda sa područja Jadovnika

  Izvor: Foto: Profimedia

Doktor Duško Ćirović, sa Biološkog fakulteta u Beogradu, sa saradnicima završio je takozvano markiranje prvog mrkog medveda sa područja Jadovnika, a meda je dobio ogrlicu koja obezbeđuje praćenje njegovog kretanja u naredne dve godine.

„Ovo je prvi primerak mrkog medveda u Srbiji koji je obuhvaćen ovim međjunarodnim projektom koji finansira nemački Rudford, a da nije na planini Tari“, kazao je za agenciju Beta Vjekoslav Joksimović iz Udruženja građana "Jadovnik". 

Za vrednu donaciju koja je stigla iz Nemačke, u vidu elektronske ogrlice sa pratećim uređajima, konkurisali su studenti Biološkog fakulteta a lokalno Udruženje je logistička podrška u realizaciji projekta. 

„Vrednost ogrlice i opreme za praćenje je oko 3.700 evra a omogućava da se u naredne dve godine na svakih sedam minuta dobijaju podaci o poziciji na kojoj se markirani medved nalazi. To praćenje je deo istraživanja tima kojim rukovodi doktor bioloških nauka Duško Ćirović, pod čijim je nadzorom obavljeno komplikovano hvatanje i markiranje medveda“, rekao je Joksimović. 

Projekat je odobren znatno ranije, ali je "procedura" hvatanja medveda u posebnu zamku odlagala njegovu realizaciju. 

Kad je sve bilo već u završnoj fazi, "posao" je pokvarila jedna divlja svinja koja je upala u zamku pa je "procedura" ponovljena i juče uspešno okončana na Jadovniku.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka