Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evo koje životinje bi mogle da budu spas za Veliki koralni greben

Može li ovaj projekat da zaustavi propadanje najvećeg koralnog grebena na svetu?

  Izvor: Foto: Profimedia

Zbog povećanja temperature vode i izbeljivanja korala, dve trećine Velikog koralnog grebena je oštećeno. Ipak, australijski zvaničnici smatraju da bi retki džinovski puž koji se hrani morskim zvezdama mogao da bude iskorišćen za spas Velikog koralnog grebena.

Predatorske bodljikave morske zvezde koje se hrane koralima se pojavljuju prirodno, ali im je broj značajno porastao zbog zagađenja na grebenu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske baštine.

Za 42 odsto štete krive morske zvezde

Da su one imale ogroman uticaj pokazala je velika studija zdravlja 2.300 kilometara dugačkog grebena iz 2012. u kojoj se navodi da se površina pod koralima prepolovila u prethodnih 27 godina, pri čemu je 42 odsto štete je pripisano morskim zvezdama.

Međutim, jedno istraživanje Australijskog instituta za morske nauke (AIMS) je pokazalo da morske zvezde izbegavaju područja na kojima boravi pacifički morski puž, poznat i kao džinovski triton.

Može li ovaj projekat da zaustavi propadanje najvećeg koralnog grebena na svetu?
Izvor: YouTube

Ti puževi mogu da narastu i do pola metra i imaju razvijeno čulo mirisa, i plen mogu loviti samo na osnovu tog čula. Ipak, zbog ljuštura su dovedeni gotovo do istrebljenja.

Istraživanje je pokazalo da posebno vole da jedu bodljikave morske zvezde, iako pojedu samo nekoliko svake nedelje.

To je navelo australijsku vladu da danas objavi finansiranje projekta uzgajanja tih puževa.

"Mogućnosti koje projekat uzgajanja tritona nudi su uzbudljive. Ako uspe, istraživanje će omogučiti naučnicima da izbliza vide uticaj džinovskih tritona na ponašanje bodljikavih morskih zvezda i isprobaju njihov potencijal kao oruđa kontrole i smanjenja štete nanete koralima zbog najezde", rekao je savezni poslanik Voren Enč.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka