Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživač National Geographica ima ideju kako spasiti jaguare

Rikardo Moreno pokušava da sačuva populaciju jaguara u Panami tražeći pomoć od lokalnog stanovništa. Evo o čemu se radi...

  Izvor: Foto: Profimedia

Ove velike mačke su se nekada prostirale na skoro 9 miliona kvadratnih kilometara, od predela južnih planina u Argentini do Velikog kanjona Kolorada.

Međutim, decenije krčenja šuma i lova su drastično smanjile staništa jaguara. Međunarodna unija za zaštitu prirode kaže da se jaguari nalaze pred istrebljenjem, a pogotovo su u opasnosti u Urugvaju i Ekvadoru.

Pogledajte i Kako divlje mačke reaguju na svoj odraz u ogledalu? (VIDEO)

Budući da njihova staništa nestaju, preostali jaguari su primorani da love stoku na farmama što izaziva gnev farmera, pa se često dešava da ih ubiju, čime se populacija jaguara dodatno smanjuje.

Istraživač National Geographica Rikardo Moreno je shvatio da je jedan od načina da sačuva i spasi jaguare pokušaj da farmerima predoči važnost ovih životinja za celokupan ekosistem i od ljutih neprijatelja, farmere pretvori u njihove prijatelje.

U proteklih pet godina, održao je više od 1.300 govora lokalnim farmerima u Kostariki i Panami u pokušaju da ih ubedi da su ove životinje veoma bitne i da su kao veliki predatori važne za balans u ekosistemu.

"Ponekad ne uspem da promenim mišljenje ljudi", kaže Moreno, koji je osnovao i neprofitnu organizaciju Jaguara. Međutim, ponekad dopre do ljudi, koji prepoznaju njegovu nameru i priznaju mu da jagure neće više ubijati, iako ih ne vole.

Važno je zadobiti poverenje ljudi

Moreno radi i na tome da razvije program kompenzacije koji će davati novčanu nagradu farmerima koji budu pomagali naučnicima da prate kretanje jaguara. Na primer, ako kamera snimi jaguara na imanju nekog farmera, Jaguara će platiti vlasniku imanju određeni novac.

Snimci i podaci do kojih bi se došlo kamerom, mogli bi da pomognu organizaciji da prati pokrete jaguara, tako da istraživači mogu da upozore farmere kad jaguari prilaze njihovom imanju. 

Saznajte i Koliko dugo jaguar može da ostane pod vodom? (VIDEO)

Moreno i njegov tim su takođe naučili lokalno stanovništvo da prave gipsane otiske jaguara na njihovim imanjima (koji će organizaciji pomoći u praćenju jaguara) i motivisali ih da pokušaju da te otiske prodaju turistima kao suvenire i zarade dodatni novac. 

"Neophodno da dobijemo poverenje ljudi. U suprotnom, teško je promeniti ovakvu situaciju, ne samo kod jaguara, već i kod svih velikih mačaka u svetu", kaže Moreno.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka