Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prirodni fenomen u Srbiji: "Kamena šuma" stara milion godina

"Okovana" u kalcifikatu, Kamena šuma predstavlja redak prirodni fenomen.

 Kamenje Izvor: Foto: Printscreen YouTube/Kraljevo Online

Malo je ljudi u Srbiji koji će vas uputiti da posetite jedan od fenomena kakvih ima tek desetak u svetu. Čak i oni koji znaju za ovo mesto, zbog neuređenog prilaza i obraslih putokaza, teško do njega dolaze. Ipak, to ne bi trebalo da nas spreči da istražimo "Kamenu šumu" na brdu Lojanik iznad Mataruške Banje.

Ova nesvakidašnja šuma čuva ostatke silifikovanog drveta iz vremena paleolita. Silifikovano drveće verovatno je nastalo pre milion godina u nekakvoj vulkanskoj aktivnosti.

U studijama stručnjaka koji se ovim fenomenom bave još od ranih sedamdesetih, piše da je "kameno drvo" iznad Mataruške Banje nastalo prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela, što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

Možda će vas zanimati i:

Kameno drvo samo po sebi deluje fascinantno, ima svojstva slična granitu, ali i svojstva običnog komada drveta, pa su na njemu vidljivi godovi, središte biljke, svi kanali koji su hranili stablo.

Nažalost, zbog nedovoljne informisanosti, a specifične tvrdoće ovog drveta, lokalno stanovništvo ga je godinama koristilo kao oštrač za kose.

"Ti komadi drveta su laki, ali su tvrdi kao granit i zbog toga ih je lokalno stanovništvo koristilo kao odličan oštrač za brušenje kosa. Ovo okamenjeno drvo je zaustavljeno na pola puta da postane poludragi kamen", kaže osnivač Ekološkog pokreta "Ibar" iz Kraljeva profesor Miroslav Pavlović za Sputnjik.

Sve okovano i sačuvano u vremenu, zahvaljujući pre svega silicijumu koga ima dosta u mineralnim vodama koje su zaslužne za kalcifikaciju, strpljivo čeka da na njega obratimo pažnju.

"Okovana" u kalcifikatu, Kamena šuma predstavlja redak prirodni fenomen.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka