Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija ružičastog jezera Hiler u Australiji

Najnovija istraživanja konačno otkrivaju uzrok neobične svetloružičaste boje jezera Hiler na najvećem ostrvu u zapadnoj Australiji, koje već godinama unazad privlači naučnike i turiste...

  Izvor: Foto: Profimedia

Najnovija istraživanja su otkrila da je predivna boju jezera prouzrokovana algama, koje vole so, a naučnici su potvrdili prisustvo tih i mnogih drugih ekstremofili mikroba, koje doprinose neobičnoj boji jezera, piše Daily Mail.

Domaćin SciShow-a Henk Grin opisao je ekstremofile kao neke od najčudnijih, najboljih članova ekosistema na Zemlji sa adaptacijom koja im omogućava da žive u uslovima, u kojima mogu da opstanu samo retki organizmi. Ovi mikroorganizmi mogu da napreduju samo u ekstremnim okruženjima, uključujući i jezera visokog saliniteta poput jezera Hiler na Srednjem ostrvu u Australiji.

Ružičasto jezero, koje je SciShow otkrio još 2013. godine, ovog puta se našlo u središtu interesovanja eXtreme Microbiome Projecta, tima naučnika koji su želeli da otkriju uzrok ružičaste boje jezera. 

Povezane vesti

Naučnici su sakupljali sedimente i vodu iz celog jezera, kako bi otkrili koje alge, arheje i bakterije žive u jezeru. Uzorci su ispitivani metagenomskom analizom, u kojoj se DNK ekstrahuje kako bi se identifikovala vrste koristeći genetski materijal.

Među mnogim mikrobiomima koji su sakupljeni iz uzoraka iz jezera Hiler naučnici su pronašli i Dunaliella salina, algu koja se smatra glavnim krivcem za ružičastu boju jezera. 

Ova alga bi mogla da bude odgovorna i za boju drugog ružičastog jezera Retba u Senegalu.

D. salina proizvodi pigmentna jedinjenja koja se zovu karotenoidi, a koja potpomažu apsorbovanje sunčeve svetlosti i daju algi ružičastu boju.

Međutim, D.solina nije jedini krivac za prelepu boju jezera Hiler, budući da su naučnici otkrili ružičaste mikrobe, zajedno sa nekoliko vrsta arheja i tipom bakterije, koja se zove Salinibacter ruber.

Mikrobiomi jezera Hiler su takođe pružili novo gledište na njegovu istoriju vraćajući se na početak XX veka. 

Naime, tim naučnika je identifikovao i neočekivanu bakteriju Dechloromonas aromatic, koja je dobra za razbijanje jedinjenja poput benzena i toluena, objašnjava Grin. Ova jedinjenja se obično mogu pronaći u hemijskim rastvaračima, a sa ovom informacijom, istraživači su bili u mogućnosti da prate korene istorije jezera Hiler i da otkriju da je jezero u ranim 1900-im godinama korišćeno kao stanica za štavljenje kože.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka