Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dogodilo s ledenim bregom zbog kojeg je potonuo Titanik?

Pre više od sto godina, čuveni čelični div Atlantika udario je u ledeni breg i iznenađujuće brzo potonuo odnevši sa sobom hiljade života. Šta se dogodilo s ledenim bregom koji je izazvao ovu nesreću?

 Titanik na dnu okeana Izvor: Foto: Profimedia

Trenutno postoje samo dve fotografije ovog brega, što i ne čudi jer teško da je tog jutra 15. aprila 1912. godine u ovom delu Atlantskog okeana ikome bilo do fotografisanja. Zato je gotovo nemoguće pronaći dokaz o tome da li je zaista ova santa krivac za jednu od najvećih pomorskih tragedija, premda na njoj ima tragova koji ukazuju da se ona sudarila s brodom.

Možda će vas zanimati i:

Autor jedne od ovih dveju fotografija je član posade nemačkog broda "Princ Adalbert", koji je plovio svega nekoliko milja od mesta na kojem je "Titanik" nekoliko sati ranije potonuo. Ovaj član posade primetio je prugu crvene boje na ledenom bregu, što ga je navelo da ispravno pomisli da se ona u proteklih dvanaest sati sudarila s brodom.

Autor druge fotografije je De Kartert, kapetan broda "Minija", koji je na mesto nesreće poslat kako bi izvidio ima li naznaka olupine i tela preminulih. On je tvrdio da je ledeni breg koji je fotografisao bio jedini u blizini u tom trenutku, tako da bi on morao biti onaj koji je presudio putnicima i posadi "Titanika".

 Ledeni breg u koji je udario Titanik
Ledeni breg u koji je udario Titanik
Izvor: Wikimedia Commons

Sudeći po nekim izvorima, ledeni breg koji je potopio čuveni brod formirao se pre čak tri hiljade godina. Iako možemo samo da nagađamo šta se zaista dogodilo, veruje se da je sve počelo snegom koji je padao po zapadnoj obali Grenlanda oko hiljadite godine pre nove ere. On je usled topljenja i zamrzavanja postao zrnasta struktura koja se kasnije zaledila, posebno dobijanjem novih slojeva snega koje su po njemu padale u decenijama koje su usledile.

Tri hiljade godina kasnije, on je započeo svoje sporo i dugo putovanje severnim delom Atlantskog okeana, i to od obale Grenlanda preko Bafinovog zaliva, Dejvisovog prolaza i Labradorskog mora stigao do Atlantika, a 1912. godine susreo se s "nepotopivim brodom" kompanije "Vajt star lajn".

Nakon te kobne večeri ništa više nije bilo isto.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka