Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li razlike između krzna i kose?

Verovatno ste se nekad zapitali postoji li neka razlika u dlaci na ljudskom i životinjskom telu i koliko ona najviše može porasti. Nauka pruža odgovor i na ovo pitanje...

  Izvor: Foto: Profimedia

Iako kosu kod životinjama nazivamo krznom, istina je da između njih ne postoji razlika. Hemijskim sastavom i jednog i drugog preovlađuje keratin. Ipak, jedan od najčešćih argumenata koji se koristi kao dokaz tvrdnje da razlika sigurno postoji jeste to da kosa neprestano raste, dok krzno kod životinja raste do određene granice. Međutim, prvu tvrdnju ne možemo tretirati kao istinitu, jer i kosa prestaje da raste kada dostigne određenu dužinu, samo što je period prestanka rasta kose kod ljudi duži nego što je to slučaj kod životinja. 

Pogledajte i: Krzno i perje greju životinje tako što rasipaju svetlost

Maksimalna dužina kose i dlaka na drugim delovima tela zavisi od genetike, ali i varira od osobe do osobe, kao i što je i rast krzna različit od životinje do životinje. Folikul dlake ima dva dva perioda: stagnacije i rasta. Tokom anagenskog perioda kosa rasta, dok tokom katagenskog perioda prestaje, jer do korena kose na dopire krv, već se formiraju nove ćelije iz kojih raste nova, takozvana mlada kosa. Potom sledi telogenski period tokom kojeg se folikul odmara. Na kraju kosa opada, i proces popčinje da se odvija ispočetka. 

Saznajte i: Zašto kosa sedi?

Anagenski period traje između dve i sedam godina, dok telogenska faza traje oko 100 dana. Kada su u pitanju ruke i noge, anagenski period traje od 30 do 45 dana, pa zato dlake na rukama i nogama sporije rastu od kose. 

Rast dlake kod životinja prolazi kroz iste faze, ali se njihovo trajanje razlikuje. Zato nam se čini da mačije krzno ima znatno kraću maksimalnu dužinu. Hemijski, kosa i krzno imaju isti sastav, i jedina razlika opstaje u nazivu. 

Pogledajte i: Boja kože i krzna utiče na zdravlje životinja?

Na primer, mnogi psi su kratkodlaki, ali postoje i rase koje to nisu. Tako, bišoni, maltezeri i pudle imaju dugu dlaku, samim tim i dug anagenski period, tako da pripadnici ove rase redovno posećuju frizere za pse. 

Dakle, frizura je uvek frizura, bilo da je na kosi ili na krznu...

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka