Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šimpanze imaju mentalno oruđe neophodno za kuvanje?

Ove životinje razumeju koncept kuvanja, pokazalo je nedavno sprovedeno istraživanje. Kako je to moguće?

  Izvor: Foto: Profimedia

Stručnjaci su sproveli devet eksperimenata u utočištu Čimpounga u Kongu i rezultate objavili u listu Proceedings of the Royal Society B.

Pročitajte: Da li šimpanze imaju ista prava kao ljudi? Odlučiće sud u Njujorku

Naučnici navode da šimpanze imaju sva mentalna oruđa za kuvanje, uključujući planiranje, razumevanje i sposobnost da odlože zadovoljenje. Jedino što im nedostaje je mogućnost da naprave vatru. Ali ako im se da izvor toplote, šimpanze bi mogle da manipulišu njime kako bi skuvali hranu, kaže razvojni psiholog Feliks Varneken s Harvarda, koji je sproveo studiju sa Aleksandrom Rosati.

Iako njihovi nalazi deluju ezoterično, oni podržavaju ideju da je kuvanje ubrzalo ljudsku evoluciju, piše Rojters. Skuvana hrana je lakša za varenje i podstakla je razvoj mozga kod naših predaka australopithecine-a, pre 10 godina je tvrdio Ričard Varngam sa Harvarda.

Saznajte: Kakve su majke šimpanze?

Ukoliko šimpanze imaju kognitivne veštine potrebne za kuvanje, kao što je to bio slučaj sa australopitecinima, kaže Vrangam koji nije učestvovao u studiji, to pokazuje da su uz malo više moždanih kapaciteta naši preci pronašli način da koriste vatru za spremanje hrane.

Arheološki podaci ukazuju da su ljudi vatru počeli da koriste pre milion godina.

Neki eksperimenti potvrdili su studije drugih naučnika poput onih da šimpanze više vole skuvan krompir od sirovog. Ta studija pak nije testirala da li šimpanze imaju mentalne sposobnosti za kuvanje.

Pogledajte: Izlazak šimpanzi iz zatočeništva nakon 30 godina (VIDEO)

Druge studije jesu. Na primer, naučnici su šimpanzama doneli dva kontejnera. U jednom se "kuvala" hrana koja je zapravo dostavljana kroz lažno dno. Drugi je imao sirovu. Šimpanze su naučile da jedan kontejner "transformiše" širove krompire u kuvane i kada im je ponudjen izbor gotovo uvek su se opredeljivale za "kuvara" što pokazuje da su razumele i bile spremne da sačekaju na preobražaj iz sirove u skuvanu hranu.

Šimpanze nisu stavljale komade drveta koje su im naučnici dali u kontejner koji je kuvao hranu što pokazuje da su razumele da se samo hrana kuva.

Iznenađujuće je i što su šimpanze, koje uglavnom hranu odmah pojedu, bile spremne da pređu do sobe gde se nalazio kontejner sa kuvanom hranom.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka