Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majka protiv uljeza: Kako je sova odbranila svoje ptiće od zmije? (VIDEO)

Gmizavac se prišunjao tokom noći, ali je mama sova bila spremna da se suoči s njim...

  Izvor: Foto: Facebook/BirdCams

Da bi odbranila svoje mlade od zmije, teksaška sova Doti reagovala je hitro i burno. Na ovom infracrvenom snimku, nastalom početkom meseca na jednom ranču u Teksasu, sova deluje poput duha. Drugi ugao prikazuje nam zmiju koja se šunja ka ulazu u gnezdo puno tek izleglih ptića.

Pogledajte i: Sova sa očima boje noćnog neba

Snimak je deoprojekta Kornelove laboratorije za ornitologiju Bird Cams. National Geographic je zbog toga razgovarao sa vođom projekta Čarlsom Eldermajerom.

"Svi smo bili impresionirani reakcijom ženke sove, naročito njenom odlučnošću i preciznošću njenog prvog napada na zmiju. I, naravno, laknulo nam je kada je zmija izbačena iz gnezda".

Saznajte i: Velikim sovama je neophodno veliko drveće

U vreme ovog događaja (5. maja), ukupno tri ptića su se nalazila u gnezdu: jedno koje se izleglo 28. aprila, drugo koje je na svet došlo 1. maja i treće od 2. maja. Četvrta sovica se izlegla 6. maja, a peta 9. maja.

"Reakcija majke nije neobična, ali namera, fokus i izvođenje njene odbrane gnezda su zaista impresivni. Mislim da smo postali naviknuti na ove vrste 'život ili smrt' momenata gledajući brojne dokumentarce o životinjama, ali gledati akciju pred sopstvenim očima, gde nema direktorskog reza, kao ni ideje šta će se desiti, predstavlja potpuno drugačije iskustvo", kaže Eldermajer.

Otkrijte i: Kikindske sove na britanskoj televiziji

Zmije su, naročito udavi, odlični penjači i predatori, a uhode ptice koje naseljavaju pukotine, poput ovih sova. Pre oko osam ili devet godina, kako kaže Eldermajer, jedna od njih je ušla u gnezdo sove u kojem su se nalazili nešto stariji ptići, dok roditelj nije bio prisutan i zmija je na očigled drugih ubila jednog mladunca.

"Postoje čuvari oko svakog gnezda, kao i aktivna briga o vegetaciji oko njih kako bi se smanjile šanse da zmije dođu do gnezda, ali ništa nije 100 odsto efikasno, nažalost. Uprkos tome, sove žive na ovom teksaškom ranču već decenijama", kaže Eldermajer.

Gmizavac se prišunjao tokom noći, ali je mama sova bila spremna da se suoči s njim...
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka