Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ugroženi crni nosorog još uvek na udaru lovokradica

Lovac koji je osvojio dozvolu za ubijanje ugroženog crnog nosoroga dobio je i dozvolu za unošenje glave ugrožene životinje u Sjedinjene Američke Države, koju izdaje Američka služba za zaštitu riba i divljih životinja.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kori Noulton osvojio je dozvolu za safari na aukciji koju je organizovala Vlada Namibije, a koja ga je koštala 350.000 dolara. Još jedna dozvola osvojena je za 200.000 dolara, ali lovac koji ju je osvojio nije identifikovan. Ironično, novac sa aukcije će biti uložen u namibijske napore za zaštitu divljih životinja i borbu protiv lovokradica. Crni nosorog je zaštićena ugrožena vrsta, čiji broj je sveden na tek 5.000 jedinki na čitavoj Zemlji.

Pogledajte i: Rat za rog

"Državljani Sjedinjenih Američkih Država čine disproporcionalno veliki udeo u ukupnom broju inostranih lovaca koji idu u sportski lov na trofeje u Africi", rekao je Den Eš, direktor Američke službe za zaštitu riba i divljih životinja i dodao: "To nam daje veoma moćan alat za podršku zemljama koje upravljaju populacijama divljih životinja na održiv način i podstiče druge da ojačaju svoje programe za upravljanje i očuvanje divljih životinja."

Saznajte i: Od lovokradice do crnog tržišta

Nakon implementacije namibijskog plana upravljanja 1995. godine, populacija crnog nosoroga je narasla s 2.400 na 4.880 jedinki za 15 godina. Pre nego što je krivolov u Namibiji 1960-ih dostigao vrhunac, država je bila dom oko 70.000 crnih nosoroga. Program omogućava odstrel pet starijih mužjaka, kako bi se dala podrška mlađim mužjacima za parenje i povećanje populacije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka