Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta se dešava kada otpluta antarktička santa leda veličine kontinenta? (GIF)

Naučnici pažljivo posmatraju led Anarktika i prate njegovu dinamiku - padanje snega, formiranje leda, oticanje glečera i posledice njihovog plutanja.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Sante leda koje će posetioci Antarktika najpre videti najverovatnije su male. Većina santi koje stignu dovoljno daleko na sever od Antarktika da bi predstavljale opasnost za brodove su uglavnom veoma stare i pri kraju su svojih života. One su samo mali delovi onoga što je nekada napustilo taj kontinent.

Nova era istraživanja: Neobuzdani Antarktik

Ipak, s vremena na vreme ogromne sante oslobađaju se s ivice Antarktika i kreću svojim putem. Prečnika od nekoliko desetina kilometara, ove sante mogu da vire čak 100 metara iznad vode, a da im deo pod vodom bude i nekoliko stotina metara dužine. Takve sante se nazivaju tabelarne sante leda i, iako ljudi veoma retko viđaju nešto te veličine, one su deo normalnog ciklusa ledenih glečera Antarktika.

Saznajte i: Ispod antarktičkog leda otkrivena providna riba

Svi znaju da je Antarktik kontinent koji je prekriven snegom i ledom, ali taj led nije statičan. Za naučnike, to je dinamično okruženje. Sneg pada na kontinent i vremenom se nagomilava u vidu slojeva leda koji otiču ka glečerima na obali.

Pogledajte i: Hoće li topljenje najvećeg glečera na Antartiku izazvati značajan rast nivoa mora?

Kada stignu do mora, ovi glečeri pucaju i oslobađaju sante leda ili formiraju velike delove plutajućeg leda poznate kao ledene ploče. Na nekoliko posebnih mesta glečeri mogu da se protežu na desetine kilometara u okean - džinovski ledeni prsti nekoliko stotina metara debljine, upereni ka moru.

Čudna priroda: Foke uhvaćene u seksu sa pingvinima

Poput zida, oni štite ono što je iza njih i umesto da okean bude prekriven plutajućim ledom, on ostaje otvoren tokom godine kako bi se formirala područja s vodom okružena morskim ledom. Okean se i dalje mrzne, ali se led konstantno povlači zahvaljujući vetrovima. "Otvorena voda" tokom zime pomaže fokama i pingvinima da prežive i stimuliše proizvodnju fitoplanktona.

Praćenje velikih santi leda

Šta se dalje dešava?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka