Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li nova teorija otkriva lokaciju izgubljenog grada Atlantide?

Opsesivna potraga jednog pisca dovodi nas do obala Maroka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko ukucate reč Atlantis na "Guglu", dobićete oko 120 miliona rezultata. Poput Eldorada ili Šangri-La, legendarni potopljeni grad Atlantida lebdi na horizontu naše mašte, mučeći nas svojom tajnovitošću i nedostižnošću.

Pogledajte i: Da li je moguće da se legendarna Atlantida nalazila u Sredozemlju?

Međutim, pisac Mark Adams iz Pelama u američkoj saveznoj državi Njujork objašnjava zbog čega veruje da se Atlantida najverovatnije nalazila nedaleko od obale Maroka, kako je jedan Irac stvorio najveću bazu podataka o pričama o Atlantidi i kako je razdvajanje Crvenog mora, opisanog u Bibliji, bilo povezano sa Atlantidom.

Sovjetska Atlantida: Krimski podvodni muzej

Adams je široj javnosti poznat kao putopisac koji se bavio mestima koja zaista postoje, poput Maču Pikčua. Igra sudbine navešće Adamsa da baš prilikom pisanja knjige o ovom nalazištu naiđe na naslov u tadašnjem broju "Njujork Tajmsa" koji glasi "Nemac otkrio Atlantidu u Africi". Dve godine kasnije istražujući priču o najvećim filozofima svih vremena, susreo se sa Platonom i činjenicom da je upravo on jedini priznat izvor za priču o Atlantidi.

Otkrijte i: Trojanski konj - mit ili istina?

Pošto je prirodno zainteresovan za izgubljene gradove, rešio je da se upusti u istraživanje nečega što je do sada smatrano domenom nadrealnog, vanzemaljaca i Jetija. Jedini izvor u kojem se Atlantida pominje po imenu su Platonovi dijalozi (napisani oko 360. godine pre naše ere), i to u "Timeju" koji predstavlja veoma komplikovan pokušaj objašnjavanja univerzuma i "Kritiji" u kojoj se nalazi na desetine preciznih detalja o tome kako je Atlantida izgledala, kao i to gde se tačno nalazila u odnosu na tada poznati drevni svet. Upravo "Kritija" je ono što je ljude navelo da misle da je Atlantida zaista postojala.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka