Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izrael i Jordan sklopili ugovor koji će "oživeti" Mrtvo more

Dve zemlje potpisale su istorijski ugovor o spasavanju Mrtvog mora, što je najznačajniji dokument od sporazuma o miru iz 1995. godine. Kako će najslanije more na svetu snabdevati ove dve zemlje neslanom vodom?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Izral i Jordan su potpisali zajednički ugovor povodom projekta Red - Dead koji će pomoći u snabedevanju vodom obe nacije, Izraelaca i Jordanaca.

Pogledajte i: Misterija slanih kockica Mrtvog mora (VIDEO)

Izraelski ministar energetike Silvan Šalom otputovao je u Jordan kako bi potpisao ugovor sa Hazemom Naserom. Šalom je rekao da je ovo vrhunac saradnje između njihovih zemalja, koji će pomoći u obnavljanju Mrtvog mora i pronaći rešenja za Jordanove probleme sa vodom.

Pročitajte i: Šta se dešava sa mrtvim telom u okeanu? (VIDEO)

Zamisao o kojoj se diskutovalo još u decembru 2013. godine jeste da se pomoću dvesta kilometara dugog cevovoda sprovodi svake godine sto miliona kubnih metara vode na sever. Voda će, takođe, biti desalinizovana, a slani ostaci biće sprovedeni u Mrtvo more.

Ugovor će pozitivno uticati na ekološka rešanja koja se tiču Mrtvog mora, biće bitan izvor ekonomskih prihoda za obe zemlje, a to će doneti industrijske i poslovne dobrobiti obema stranama.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka