Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slonovi popravljaju državni budžet Zimbabvea

Vlasti ove afričke zemlje imaju u planu da izvezu najmanje 62 slona ne bi li na taj način bio obogaćen budžet i ograničen rast populacije slonova.

 Izvor: Foto: Shutterstock

"Zimbabve je dobio saglasnost CITES-a (Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama) da izveze slonove na odabrane destinacije, od kojih je jedna Kina", rekao je za Frans pres Predsednik Kancelarije za parkove i divlji svet Zimbabvea Džeri Gotora.

Pogledajte i: Vredni slon zadao ljudima lekciju o ekologiji (VIDEO)

Izvoz će biti pokrenut u prvom kvartalu 2015, nakon što budu potvrđene izvozne destinacije, naveo je on, dodajući da su kupci iz Ujedinjenih Arapskih Emirata izrazili interesovanje za 15 slonova, kupci iz Kine za 27 slonova, a iz Francuske za 15 do 20 slonova.

"Osnovni razlog za izvoz slonova je to što želimo da osiguramo održivo iskorišćavanje naših prirodnih resursa. Imamo 80.000 slonova, a kapacitet za 42.000, što nije održivo na duži rok. Izvoz će pomno nadgledati CITES", naveo je Gotora.

Pogledajte i: Slonići prate mamu u nadi da će ih nahraniti (VIDEO)

Parkovi prirode u Zimbabveu često posluju sa ograničenim sredstvima koja dobijaju iz državnog budžeta i mahom zavise od donacija privatnih kompanija.

Prošle godine je najmanje 300 slonova uginulo u nacionalnom parku Hvange nakon što su lovokradice zatrovale njihova pojila cijanidom. Vlasti parka navode da zbog ograničenih sredstava nisu imale dovoljno patrola koje dežuraju u parkovima, čime su životinje ostavljene na milost i nemilost lovokradica.

Gotora navodi da će sredstva dobijena izvozom slonova biti usmerena u upravljanje parkovima prirode, kao i u zajednice koje se graniče sa rezervatima, prenosi B92 pisanje Tanjuga.

Pogledajte i: Slonovi se udružili da spasu mladunče slona od davljenja (VIDEO)

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka