Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orangutan dobio ljudska prava u Argentini

Odlukom bez presedana, sud u Argentini proglasio je da je ženka sumatranskog orangutana Sandra, koja je provela 20 godina u zoološkom vrtu u glavnom gradu ove zemlje, osoba sa pravom na slobodu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Presuda, koju su sudije jednoglasno potpisale, omogućiće da se Sandra oslobodi iz zatočeništva i prebaci u prirodno utočište u Brazilu, nakon što je sud priznao primata kao "neljudsku osobu" sa nekim osnovnim ljudskim pravima. Zoološki vrt u Buenos Ajresu ima 10 radnih dana za dostavljanje žalbe na odluku.

Saznajte i: Da li održiva proizvodnja palminog ulja može da spasi ugrožene orangutane?

Habeas corpus presuda u korist orangutana zatražena je krajem novembra kada je Udruženje profesionalnih advokata za prava životinja (AFADA) navelo da Sandra "pati zbog nepravednog zatvaranja životinje sa dokazanim kognitivnim sposobnostima".

Advokati su naveli da je, kao svaka osoba, majmun u stanju da održava emotivne veze i da ima sposobnost da rezonuje, kao i da se oseća frustrirano u zatočeništvu. Uz to, pravni tim je tvrdio da 29-ogodišnji orangutan može da donosi odluke samostalno, ima samosvest i osećaj za vreme. Zbog toga, kada se sve uzme u obzir, Sandrino prisustvo u zoološkom vrtu predstavlja nelegalno lišavanje slobode.

Fotografija dana: Orangutan siroče

Habeas corups je fundamentalni pravni termin u ljudskim pravima, koji datira iz ranog XIV veka, kada je Engleskom vladao kralj Edvard I. U to vreme sudovi su počeli da zahtevaju objašnjenje monarhije zbog čega ograničava slobodu svojih podanika.

"To je otvorilo put za druge velike majmune, ali i za druga svesna bića kojima je nepravedno uskraćena sloboda u zoološkim vrtovima, cirkusima, akvaparkovima i naučnim laboratorijama.", rekao je advokat Pol Bompadre iz AFADA.

Pogledajte i: Orangutan zatražio pomoć od devojčice

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka