Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte najveći živi organizam na svetu

Kada pomislite na najveći živi organizam na Zemlji, plavi kit je verovatno prvo što vam padne na pamet. Ipak, te ogromne životinje imaju 30 metara dužine i mogu da teže i do 180 tona, što znači da su verovatno veće i od najvećih ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Međutim, ispostavilo se da svetski rekord za najveći živi organizam na Zemlji ima nešto manje impresivan izgled, ali u pogledu veličine čini da plavi kit deluje kao patuljak. U pitanju su gljive.

Tačnije, izazivač za titulu najvećeg poznatog živog organizma na svetu je medna gljiva koja živi na planinama Blu u Oregonu. Ova ogromna gljiva zauzima oko 965 hektara zemlje, što je veliko koliko 1.665 fudbalskih terena.

Medna gljiva, ili medna pečurka, je zapravo zajedničko ime za nekoliko različitih vrsta gljiva roda Armillaria. Ove parazitske gljive kolonizuju i ubijaju brojne drvene biljke, zbog čega su dobile nadimak "noćna mora baštovana", iako neke mogu biti nešto benignije od drugih.

Članovi Armillaria roda proizvode grupe žuto-braon jestivih pečurki koje rastu iznad zemlje. Njihova boja, a ne ukus, je glavni razlog za naziv medne, mada neki tvrde da zaista ostavljaju sladak ukus nakon gutanja. Ove pečurke su plod mnogo većih organizama koji se prostiru duž većeg dela podzemlja. Oni se uglavnom sastoje od pljosnatih struktura nalik pertlama koje se nazivaju rizomorfi, a služe za traženje novih izvora hrane i premošćavanje mreže cevastih filamenata pod nazivom hife koje zajedno formiraju oblik vegetativne mase poznate kao micelijum.

Naučnici su prvi put počeli da cene samu veličinu Armillaria nakon što su dva ogromna primerka otkrivena 1992. godine. Prvi je bio 1.500 godina stara gljiva (A. gallica) koja je nađena nedaleko od Mičigena, a naredni (A. solidipes) je prekrivao prostor od 600 hektara na jugozapadu države Vašington. Ipak, oba primerka su samo bleda kopija A. solidipes pronađenog nekoliko godina kasnije.

Do otkrića je došlo nakon što su naučnici počeli istragu zbog čega određen broj drveća umire u nacionalnoj šumi u Oregonu 1998. godine. Uzorci korenja uzeti sa 112 umrlih i umirućih drveća, otkrili su da su sva sem četiri bila inficirana A. solidipes. Daljim pregledom otkriveno je da je 61 drvo bilo dom uzorcima sa istim genima, što znači da potiču od jednog određenog organizma. Najveća udaljenost između zaraženog drveća je bila skoro četiri kilometara. Zadivljujuće, otkriveno je da gljiva prekriva prostor od 9,6 kvadratnih kilometara i procenjeno je da je stara oko 2.400 godina, iako može biti stara i 8.650. To je ujedno čini i najstarijim živim organizmom na Zemlji.

Otkriće je ubrzo pokrenulo staru debatu oko toga šta čini jedan organizam, koji je definisan kao grupa genetski identičnih ćelija koje mogu da komuniciraju i imaju zajedničku svrhu. Oregonovo čudovište A. solidipes se uklapa u sve to i trenutno je najveći poznati živi organizam.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka