Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Masovni nestanak slonova u Keniji i Tanzaniji zabrinjava naučnike

Izveštaj sa snimcima iz vazduha koji je objavljen danas u Aruši je pokazao zabrinjavajući broj mrtvih slonova u izuzetno vrednom ekosistemu na području Mara-Serengeti.

  Izvor: Foto: promo

 Izbrojano je ukupno 192 ostataka jedinki slonova, od čega je 117 nađeno u Keniji, a 75 u Tanzaniji. Još šokantnije je da je 84% ostataka slonova nađenih u Keniji bilo van Nacionalnog rezervata Masai Mara i svakom su nedostajale kljove.

Ove statistike su alarmirale društva za zaštitu prirode u Keniji i Tanzaniji koja pozivaju vlade ovih zemalja da pojačaju aktivnosti na zaštiti slonova, ali i da nađu rešenje u borbi protiv krivolova. Osim toga, naučnici pozivaju i na bolju zaštitu slonova van zaštićenih područja i uključivanje lokalnih zajednica.

Dve vlade su zainteresovane da sarađuju sa stručnjacima za zaštitu prirode kako bi našli trajna rešenja za najugroženije vrste poput slonova i na nosoroga. Organizacije za zaštitu prirode poput WWF-Svetskog fonda za prirordu sarađuju sa vladama u nalaženju rešenja protiv krivolova, obezbeđuju opremu za sprečavanje krivolova, uključuju lokane zajednice i privatni sektor u kampanje protiv krivolova. Takođe su aktivni u redovnom prebrojavanju slonova, edukaciji, povećanju bezbednosti slonova van zaštićenih područja, smanjenu pretnji i formiranju nacionalnih i regionalnih baza podataka kako bi se kontrolisale populacije slonova i nosoroga. WWF  je identifikovao područje Mau-Mara-Serengeti kao prioritetno i većinu svojih sredstava ulaže u njegovu zaštitu.

Ministar prirodnih resursa i turizma Tanzanije je juče objavio snimak iz vazduha prebrojanih slonova. Tokom objave, ministar je pozvao na saradnju dve zemlje u borbi protiv krivolova i ilegalne trgovine proizvodima napravljenim od divljih vrsta životinja u ovoj oblasti.

U Izveštaju sa snimcima iz vazduha prebrojano je ukupno 7.535 slonova i 61.896 bivo u ovoj oblasti. Kao rezultat intenzivnih aktivnosti za zaštitu vrsta i staništa opšti trend brojnosti slonova i bivoila na području Mara-Serengeti je rastući: od 2,058  jediniki slona 1986. godine, do 7,535 jedinki 2014. Rast je takođe zabeležen i kod jedinki bizona: od 54,979 (1986. godine) do 61,896 (2014. godine).

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka