Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dok vukovi sarađuju međusobno, psi formiraju hijerarhiju

Veruje se da su psi zapravo pripitomljeni vukovi. Smatra se da je razlog pripitomljavanja pasa bila njihova kooperativna priroda. Međutim, dvojac komparativnih psihologa je, proučavajući interakciju u čoporima pasa i vukova koji ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Brojne teorije porekla odnosa čovek-pas ukazuju da psi imaju ukrotiteljski, tolerantniji temperament (u poređenju sa divljim vukovima), što je omogućilo da nas prihvate kao društvene partnere. To je možda pomoglo psima da razviju kognitivne sposobnosti nalik ljudskim.

Kako bi proučile toleranciju i predusretljivost pasa, Frederike Rang i Sofija Viranji sa Univerziteta za veterinarsku medicinu u Beču zadale su seriju kognitivnih zadataka za četiri čopora mešanaca i četiri čopora vukova. Svaki čopor je imao od dve do šest jedinki koje su bile naviknute na ljude. Naučnici su odgajili sve životinje od kada su bile štenci od 10 dana starosti.

Tim je shvatio da su vukovi tolerantna, kooperativna vrsta. Psi stvaraju stroge, stepeničaste hijerarhije, sa dominantnim životinjama koje zahtevaju poslušnost i podređene. Njihovo otkriće ukazuje da su psi odgajani zbog sposobnosti da izvršavaju naređenja i zavisnosti od ljudskog gospodara.

U izazovu tokom vremena za hranjenje, naučnici su poslali činiju hrane za visoko rangirane pse u paru sa niže rangiranim; potom su to učinili sa vukovima. U svakom paru, više rangirani pas bi monopolizovao hranu. Vukovi su, međutim, bili u stanju da jedu iz posude u isto vreme. Povremeno bi dominantni vuk bio agresivan prema podređenima, ali podređeni pas ne bi ni pokušao da izaziva dominantnog psa.

U drugom testu gde su životinje morale da prate jedna drugu, kako bi našle hranu, vukovi su pokazali bolju komunikaciju. "Oni veoma dobroi međusobno sarađuju, a kada dođe do neslaganja ili trenutka kada mora da se donese odluka, oni dosta komuniciraju ili 'pričaju' pre toga.", objašnjava Rangova. To se ne dešava sa psima. Visoko rangirani pas može reagovati agresivno na podređene čak i zbog najmanjeg prestupa.

Kada malo bolje razmislimo, čovek je glavni pas u hijerarhiji odnosa čovek-pas. Naš odnos nije sarađujući, kao što je slučaj sa čoporom vukova, mi obično zaustavljamo pse kada žele da uzmu lako dostupno meso, na primer. Pojačan osećaj pasa za socijalnu inhibiciju znači da su u stanju da prihvate vodeću ulogu svojih socijalnih partnera - čoveka ili psa - više nego vukovi.

Pripitomljavanje nije pojačalo kooperativne sposobnosti pasa. "Nije u pitanju zajednički cilj, već to da budu sa nama, bez sukoba. Mi im nešto kažemo, oni slušaju.", rekla je Rangova.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka