Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Providni miševi omogućili neverovatan pogled na anatomiju

Ako želite da proučite unutrašnji rad nekog organizma, morate da rastavite dati organizam. Nažalost, to ne omogućava naučnicima da vide kako strukture funkcionišu zajedno, što može dovesti do grešaka. Biolozi su otkrili način da ...

  Izvor: Foto: Yang et al. 2014

Tim sa Stanforda razvio je prošle godine tehniku zvanu jasnoća (CLARITY), koja menja lipide u mozgu prozirnim gelom, omogućavajući delovima mozga da ostanu netaknuti, istovremeno dajući neverovatan uvid u moždane veze i karakteristike. Kada je ova tehnika prvi put predstavljena, bilo je potrebno oko dve nedelje da se mozak natopi ovom hemikalijom kako bi bio potpuno providan.

Viviana Gradinaru iz kalifornijskog Instituta za tehnologiju je radila u timu koji je omogućio CLARITY, mada je njen novi tim bio u stanju da ubrza proces puštanjem hemijskog koktela kroz krvotok životinje, što je omogućilo da vide kroz celo telo umesto samo kroz određene organe. Ova nova metoda je omogućila da nekoliko organa bude prozirno za par dana, a celo telo i mozak za samo dve nedelje. Uz to, ova metoda ima prednost u smanjenju širenja tkiva koje je viđeno kod drugih sličnih metoda.

Ne morate da brinete da će bilo koji od ovih mališana pobeći iz laboratorije i završiti u vašim domovima, jer su miševi bili već mrtvi pre početka procesa. Osim stvaranja legije jezivih providnih miševa, čemu služi ova tehnika? Providni miševi mogu biti podvrgnuti fluorescentnim biomarkrima koji omogućavaju vezu sa biološkim strukturama koje se mogu proučiti u punom sjaju. Čitavi organi i sistemi organa mogu biti viđeni u visokoj rezoluciji direktno, bez ugrožavanja njihovog integriteta.

Neke od tih delikatnih veza koje će imati koristi od ove forme proučavanja uključuju periferne nerve koji spajaju određene organe.Takođe može pomoći u mapiranju pneumogastričnog živca i drugih nervnih snopova, što bi koristilo za smišljanje novih terapijskih tehnika za različite poremećaje. Istraživači će takođe biti u mogućnosti da vide kancerozne ćelije, čime će moći bolje da razumeju kako se formiraju i šire kroz telo.

Naučnici su naglasili da bi ova tehnika mogla da dovede do mapiranja potpunog ljudskog konektoma, što je zbir svih veza ka, iz i u mozgu.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka