Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Osamdeset odsto svetlosti u univerzumu nedostaje

Prema podacima sa spektografa kosmičkog porekla, koji se nalazi na svemirskom teleskopu Habl, univerzumu nedostaje osamdeset odsto od celokupne svetlosti. Astronomi su potpuno zbunjeni: „I dalje ne znamo tačno šta je u pitanju, ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Spektograf je otkrio da vodonične žilice koje spajaju galaksije ne osvetljavaju kao što se očekivalo. One previše osvetljavaju, što znači da ne možemo da vidimo ni svetlost, ni izvor svetlosti:

„Kada ove atome vodonika pogodi veoma energično ultraljubičasto svetlo, oni se transformišu iz električno neutralnih atoma u naelektrisane jone. Astronomi su bili iznenađeni kada su otkrili daleko veći broj vodoničnih jona od onih koji bi mogli biti objašnjeni poznatom ultraljubičastom svetlošću u našem univerzumu, a koja dolazi uglavnom od kvazara. Razlika je u zapanjujućih 400 odsto.”, rekao je Dejvid Vajnberg, koautor studije sa Državnog univerziteta u Ohaju.

Nova misterija može biti vezana za tamnu materiju

Astrofizičari ne znaju šta se događa i šta je uzrok efekata koje vidimo na vodoničnim žilicama. Jedni što znaju je da se ovo otkriće ne poklapa ni sa našim dosadašnjim znajem o vodoniku u univerzumu, ni sa trenutnim simulacijama. Misterija postaje još čudnija kada uporedite rezultate u bližem i daljem univerzumu:

„Čudno je što se ovo nepoklapanje javlja samo u obližnjem, relativno dobro proučenom kosmosu. Kada se teleskopi fokusiraju na galaksije udaljene milijardama svetlosnih godina – što pokazuje astronomima šta se dešavalo sa univerzumom kad je bio mlad – sve se poklapa. Činjenica da se suma svetlosti potrebne za jonizovanje vodonika poklapa u ranom univerzumu, ali ne i sada ostavlja naučnike u čudu.”, rekao je Vajnberg.

Drugi koautor, Bendžamin Openhajmer iz Centra za astrofiziku kaže da ne znamo još uvek odakle dolazi to svetlo koje nedostaje:

„Ukoliko izbrojimo poznate izvore ultraljubičastih jonizujućih fotona, suma je pet puta manja. Nedostaje nam 80 odsto jonizujućih fotona i pitanje je odakle oni dolaze? Najfascinantnija mogućnost je da postoji novi egzotični izvor, koji nije ni kvazar, ni galaksija, a koji je odgovoran za nedostajuće fotone.”

Jedna od mogućnosti je da je u pitanju „misteriozna tamna materija, koja drži galaksije zajedno, ali do sada nikada direktno nije viđena.” Svetlo je možda proizvod raspadanja ove tamne materije vremenom.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka