Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledao Mars sa vodom? (VIDEO)

Mars je veoma prigodno nazvan „Crvena planeta“. Osim nešto malo ledenih polarnih kapa, pejzaž Marsa je hladan, suv i stenovit. Međutim, to nije uvek bio slučaj.

  Izvor: Foto: Michael Lentz/NASA Goddard Conceptual Image Lab

Pre četiri milijarde godina Mars je bio prekriven vodom. Imao je daleko gušću atmosferu koja je održavala planetu dovoljno toplom za postojanje reka i vode u tečnom stanju. U novembru prošle godine NASA je lansirala misiju MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN) koja će pokušati da utvrdi šta se dogodilo njegovoj atmosferi.

U međuvremenu naučnici spekulišu oko toga kako je Mars izgledao dok je imao vodu. Tim iz Godard laboratorije za konceptualnu fotografiju je napravio video o tome kako bi izgledalo letenje iznad Marsovih vodenih površina. Neki proračuni idu čak dotle da je 0,5 kilometara vode pokrivalo celokupnu planetu. Tečna voda je jedan od bitnih sastojaka za život, a o potencijalnom životu na Marsu se debatuje već neko vreme.

Video u visokoj rezoluciji prikazuje istoriju Marsa tokom poslednjih četiri milijardi godina. Scena počinje pejzažom kojim dominiraju voda i beli oblaci na nebu. Kako se oblaci kreću, tako se prikazuje promena vremena. Atmosfera se tanji, čineći da voda isparava. Vremenom, sve reke i jezera su isparili, a atmosfera je postala toliko tanka da nije mogla da ih zadrži od naleta sunčeve toplote. Završava se Marsom kakvim danas znamo: jalov, ledeni kamen.

Postoji nekoliko ideja vezanih za to šta se dogodilo sa Marsovom atmosferom koje uključuju udar asteroida i gubitak magnetnog polja usled solarnog vetra. Prema podacima Marsovog globalnog istraživača (Mars Global Surveyor), Mars nije imao magnetno polje 3,7 milijardi godina. MAVEN će stići na planetu u septembru ove godine i naučnici se nadaju da će uspeti da pruži odgovore na mnogobrojna pitanja vezana za to šta se dogodilo da se površina Marsa tako drastično promeni.

Mars je veoma prigodno nazvan „Crvena planeta“. Osim nešto malo ledenih polarnih kapa, pejzaž Marsa je hladan, suv i stenovit. Međutim, to nije uvek bio slučaj.
Izvor: YouTube

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka