Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto se hobotnice ne zapetljaju?

Poznato je da pipci hobotnice mogu da se zalepe za otprilike svaku površinu, uz jedan izuzetak. Da li ste se ikada zapitali zašto se pipci ne zalepe za samu hobotnicu? Da je to moguće, hobotnice bi vrlo brzo plutale naokolo zapetljane. ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U novom istraživanju objavljenom u časopisu Current Biology, naučnici su utvrdili kako hobotnice izbegavaju samozapetljavanje. Naime, površinski sloj kože izlučuje hemijsko jedinjenje koji sprečava lepljenje pipaka za samu hobotnicu.

Pređašnja istraživanja su pokazala kako hobotnice nisu u svakom trenu u potpunosti svesne gde se nalaze i šta rade njihovi pipci. Upravo ta činjenica je dovela naučnike do pitanja: kako se onda hobotnice ne zapetljaju? Naučnici Gaj Levi i Nir Nešer koji su sproveli ovo istraživanje objašnjavaju kako su iznenađeni što niko pre nije primetio ovaj fenomen. Takođe, jednako su bili iznenađeni kada su otkrili jednostavno rešenje koje se krije iza ovog potencijalno vrlo komplikovanog problema za hobotnice.

Naučnici su uradili niz ispita sa amputiranim krakovima hobotnica koji ostaju aktivni i do sat vremena nakon amputacije. Otkriveno je da se takvi krakovi nikada ne uhvate za telo hobotnice, ali se uhvate ukoliko se ukloni površinski sloj s tela hobotnice. Dodatno ispitivanje samo je potvrdilo kako se u površinskom jedinjenje nalazi neki hemijski spoj koji sprečava da se hobotnica zalepi sama za sebe.

Iako još nisu uspeli da utvrde o kojem jedinjenju se radi, naučnici smatraju da je ovo samo još jedan dokaz o inteligenciji hobotnica.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka