Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Očima kondora

Još od doba Inka verujemo da klijamo iz zemlje poput semenja – da život u ovom nepredvidivom svetu obećava izobilje ili šokove seizmičkih razmera. Zemlja može da nas hrani. Ili da nas uništi. Istovremeno smo i blagosloveni i prokleti ...

 Izvor: Profimedia/Shutterstock

Možda su zato Inke toliko voleli sunce, Maje pravili stepenice do neba, a konkistadori se pentrali na brda da zabadaju raspeća. Žudimo da se oslobodimo Zemljinog zagrljaja. Da raširimo krila. Da letimo. Žudimo da na svet gledamo očima kondora.

Zamislite onda rođenu Peruanku, čije se noge najsigurnije osećaju na čvrstoj zemlji, koja se pridružila vazdušnoj fotografskoj ekspediciji iznad njene domovine. U toj poziciji sam se našla jednog jesenjeg dana, dok sam se molila za goli život u zadnjem delu Pilatus Portera, malog aviona koji se prsima borio protiv vazdušnih struja.

Preleteli smo Kaljehon de Vajlas, zeleni kanjon koji proseca dva planinska lanca – veličanstveni Kordiljera Blanka sa vrhovima pod snegom i nazubljeni, tamni grebenovi Kordiljera Negra. Ovde je Čavin, kolevka jedne od najstarijih civilizacija u Peruu, čiji su visokorazvijeni principi poljoprivrede kasnije poslužili kao osnova za genijalne kulture Moha i Inka. Inke će kasnije svoje visoko sedište u Andima nazvati „pupak sveta“.

Latinska Amerika je puna takvih paradoksa. Žurimo da posetiocima kažemo kako su naše države švedski sto prirodnih lepota – obala, pustinja, džungli, planina, močvara, arhipelaga – sve u jasno definisanim geografskim celinama i često dramatično blizu jedno drugom. Beli vrhovi Anda nisu daleko od neprohodne džungle Amazona, gde svakog novembra tlo poplavi voda, te su jaguari prisiljeni da plivaju zajedno sa ružičastim delfinima. Tek kad sam letela hiljadu i po metara iznad zemlje, videla sam koliko su te celine blizu jedna drugoj i koliko zaista zavise jedna od druge.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka