Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vulkanske eksplozije otkrivaju poreklo Merkura

Površina Merkura ispucala je usled vulkanskih eksplozija tokom dužeg perioda njene istorije, tvrde istraživaču Braun Univerziteta.

  Izvor: Foto: Brown University

Nalazi su iznenađujući imajući u vidu da Merkur nije trebalo uopšte da ima eksplozivni vulkanizam, tako da mogu uticati na naše znanje o tome kako je Merkur nastao.

Na Zemlji, vulkanske eksplozije poput one Sent Helensa dešavaju se zbog toga što je unutrašnjost naše planete bogata isparljivim supstancama – vodom, ugljen-dioksidom i drugim jedinjenjima sa relativno niskom tačkom ključanja. Kako se lava diže iz dubina ka površini, isparljive supstance rastvorene u njoj menjaju svoje agregatno stanje iz tečnog u gasovito, šireći se tokom procesa. Pritisak tog širenja može da uzrokuje koru iznad da pukne kao prenaduvani balon.

Merkur je, međutim, dugo smatran za suvu planetu kada su u pitanju isparljive supstance, a bez njih ne može biti eksplozivnog vulkanizma. Međutim, takvo viđenje je počelo da se menja 2008. nakon što je NASA-ina letelica Mesendžer prvi put preletela Merkur. Fotografije površine su otkrile naslage pepela – jasan pokazatelj vulkanskih eksplozija – rašrtkane po površini. To je bio znak da u nekom trenutku u istoriji Merkurova unutrašnjost nije bila lišena isparljivih supstanci kao što se pretpostavljalo.

Ono što nije bilo jasno nakon prvih preletanja jeste vremenski okvir u kojem su se eksplozije dogodile. Da li su Merkurove isparljive supstance pobegle u naletima eksplozija u ranoj istoriji planete ili je Merkur zadržavao te supstance tokom znatno dužeg perioda?

Tim naučnika na čelu sa Timom Godžom, studentom na katedri za geološke nauke na Braunu, pregledao je 51 piroklastični lokalitet širom Merkurove površine. Koristili su podatke koje je sakupio Mesendžer kada je 2011. ušao u orbitu oko Merkura. Upoređeni sa podacima prvobitnih preleta, podaci iz orbite su pružili mnogo detaljniji prikaz naslaga i izvora odakle su nastali.

Novi Mesendžerovi podaci otkrivaju da su neki otvori erodirali više od drugih, što ukazuje da se eksplozije nisu dogodile istovremeno.

„Ako se eksplozija odigrala tokom kraćeg vremenskog perioda i onda stala, očekujete da svi otvori budu urušeni procentualno isto.”, rekao je Godž i dodao: „To se ne vidi; vidimo različit stepen urušavanja. Samim tim izgleda da su se erupcije događale tokom većeg perioda Merkurove istorije.”

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka