Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Satelitsko nadgledanje kitova

Naučnici su demonstrirali kako nova satelitska tehnologija može biti iskorišćena za brojanje kitova i utvrđivanje njihovog ukupnog brojnog stanja.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Koristeći satelitske slike veoma visoke rezolucije (VHR), uz program za obradu slika, bili su u stanju da automatski detektuju i izbroje kitove koji se pare u delu Novog zaliva (Golfo Nuevo), kod argentinskog poluostrva Valdes.

Novi metod predstavlja revoluciju u proceni veličine populacije ovih ogromnih sisara. Neverovatno teško je izbrojiti morske sisare na svetskom nivou, a tradicionalne metode, poput brojanja sa platformi ili sa kopna, mogu da budu skupe i neefikasne.

Vodeći autor Piter Fretvel iz Britanskog antarktičkog istraživanja (BAS), koje finansira britanski Odbor za istraživanje prirodnog okruženja, objašnjava:

“Ovo je dokaz koncepta istraživanja koje dokazuje da se kitovi mogu identifikovati i brojati satelitima. Oduvek je bilo teško proceniti veličinu populacije kitova; tradicionalne mere su bile lokalizovane, skupe i neprecizne. Mogućnost da automatski brojite kitove, širom većeg područja i to efikasno će imati veliku korist u naporu za očuvanje obih i potencijalno drugih vrsta kitova.”

Prethodno, sateliti su imali ograničen uspeh u brojanju kitova, ali se poslednjih par godina njihova preciznost poboljšala.

BAS tim je koristio jednu WorldView2 satelitsku sliku zaliva gde se kitovi vrste  Eubalaena australis okupljaju radi parenja i rađanja. Dovedeni do ruba egzistencije, ovi kitovi su imali organičen oporavak praćen obustavljanjem kitolova. Proteklih godina, međutim, uočeno je mnogo uginuća širom područja poluostrva Valdes. Njihov broj je nepoznat, ali je zbog povećanog broja smrtnosti kod mladunaca, procena neophodna.

Okružen zaliv u ovom regionu sadrži mirne, plitke vode koje povećavaju šanse za uočavanje kitova iz svemira. Tri glavna kriterijuma su korišćena za identifikovanje kitova: predmeti viđeni na slikama treba da budu prave veličine i oblika; treba da budu na pravom mestu (tamo gde se kitovi očekuju) i ne treba da bude nikakvih objekata (ili samo nekoliko) koji bi mogli da se pogrešno protumače kao kitovi.

Kitovi na slikama su ručno identifikovani i izbrojani, sa 55 verovatnih kitova, 23 mogućih kitova i 13 potpovršinskih objekata. Nekoliko automatskih metoda je potom testirano u poređenju sa ovim brojevima. Granična vrednost Coastal Band-a WorldView2 prikaza imao je najveću preciznost. Ovaj deo prikaza koristi svetlost sa krajnje plavog spektra koji prolazi kroz vodeni stub dublje i omogućava da se vidi više kitova. Ovom tehnikom je pronađeno 89% verovatnih kitova identifikovanih ručnim brojanjem. Ova polu-automatska tehnika koja zahteva navođenje korisnika za identifikaciju pokazala se najbolje.

Buduće satelitske platforme pružiće čak i veći kvalitet slika, budući da je WorldView3 planiran za lansiranje ove godine. To će omogućiti veću samouverenost u identifikaciji kitova i razlikovanju majke od para mladunaca. Takva tehnološka dostignuća će omogućiti naučnicima da primene ovu metodu i na druge vrste kitova.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka