Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikrobi će biti poslednji stanovnici Zemlje

Sićušni organizmi koji žive duboko pod zemljom, biće poslednji znaci života na našoj planeti…

 Izvor: Termofili, vrsta esktremofila, proizvode neke od blještavih boja Velikog prizmatskog izvora u Nacio

Istraživači su iskoristili kompjuterski model kako bi procenili moguću sudbinu zemlje više milijardi godina u budućnosti. Otkrili su da će Sunce tada biti mnogo vrelije i svetlije, toliko da će samo mikrobi moći da se prilagode ekstremnim uslovima koje donose solarne promene.

Povodom istraživanja prezentovanog na Nacionalnom sastanku astronoma u Velikoj Britaniji, Džek Omajli Džejms sa Univerziteta Sent Edruz u Škotskoj, kaže: „Neće biti mnogo kiseonika, pa će organizmi morati da se snađu u okruženju sa vrlo malo, ili čak u potpunosti bez njega,  sa vrlo visokim pritiskom i velikim salinitetom, jer će okeani ispariti.“

Masovno izumiranje

Budući život na Zemlji tesno je povezan za dešavanjima na Suncu, a vremenom, naša zvezda će postajati sve svetlija. Naučnici sa više univerziteta u Velikoj Britaniji iskoristili su ovu činjenicu da naprave prognozu životne sredine u dalekoj budućnosti.

Za milijardu godina, toplota sa Sunca postaće toliko intenzivna da će okeani početi polako da isparavaju.

„Jednom kada dođete do tačke ključanja, u atmosferi će biti  mnogo vlažnosti, a kako vodena para utiče na efekat staklene bašte, površina Zemlje će se i dodatno zagrevati, pa će  postati i za više od 100 stepeni Celzijusovih toplija nego danas“, objašnjava doktorant Omajli Džejms.

Sve to u kombinaciji sa smanjenom količinom kiseonika, dovelo bi do ubrzanog nestanka velikih životinja. Ubzro potom, grupa mikroba po imenu ekstremofili, biće jedini stanovnici planete.

To su jedina bića koja će biti u stanju da podnesu toplotu, nestanak vode i otrovnu atmosferu buduće Zemlje. Veruje se da bi ovi mikrobi bili okupljeni oko poslednjih čestica vode duboko ispod površine.

Na kraju, kako se uslovi budu pogoršavali i oni će nestati. Procenjuje se da će Zemlja postati planeta bez života za oko 2,8 milijarde godina.

Svet mikroba

Istraživači kažu da ovakvo ispitivanje porasta i budućeg pada života na Zemlji, može da nam pruži uvid u to kako bi život eventualno mogao da opstane na nekom drugom mestu u Univerzumu.

„Ako biste pronašli planetu nalik Zemlji i napravili snimak života na njenoj površini, više je verovatno da ćete naći mikrobe, nego složene oblike života, koje imamo na Zemlji danas“, objašnjava Omajli.

Mikrobi uzrokuju suptilne promene u količini gasova u atmosferi, što bi astronomima jednog dana moglo da pomogne da prepoznaju prisustvo života na nekoj drugoj planeti.

Izvor:BBC

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka