Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Proslava Dana Dunava

Centar za promociju nauke organizuje tematske naučne radionice povodom Dana Dunava od 20. do 30. juna u Beogradu...

  Izvor: Foto: CPN

Reka Dunav, nekada granica silnog Rimskog carstva, a danas dom milionima ljudi koji žive u zemljama dunavskog sliva, jedan je od darova prirode koji ponekad uzimamo zdravo za gotovo, ne razmišljajući o tome koliko je esencijalna po naš život. Sa površinom većom od 800.000 kvadratnih kilometara, koja zauzima oko 10 odsto kontinentalne Evrope, Dunav se direktno proteže ili graniči sa teritorijama 10 zemalja, 4 glavna grada a njegov sliv vodom napaja ukupno 19 država. Ovo Dunav čini najinternacionalnijom rekom, te ne čudi što ju je i sam Napoleon jednom nazvao kraljicom svih evropskih reka.

Upravo da bi ljudima podigla svest o vodama Dunava, te da bi skrenula pažnju na gorući problem očuvanja i racionalnog korišćenja vodenih resursa, Međunarodna komisija za zaštitu reke Dunav (ICPDR) donela je odluku o anualnoj proslavi pod nazivom Dan Dunava, koja se, počev od 2004. godine, održava svakog 29. juna.

Nakon što je obeležio Dan voda 22. marta, CPN se od ove godine pridružuje organizatorima ove manifestacije.

Građani Beograda će u periodu od 20. do 30. juna, u paviljonu Centra za promociju nauke u Knez Mihajlovoj ulici, moći da se upoznaju sa Dunavom na interesantan način. Vizuelni element Dana Dunava 2013. predstavlja izložba izuzetnih fotografija Dunava i njegovog priobalja iz vazduha, rad čuvenog srpskog fotografa Dragoljuba Zamurovića, koji je svoju izložbu besplatno ustupio građanima Beograda, Srbije i Podunavlja. Osim same izložbe, svi posetioci, a naročito oni najmlađi, moći će da učestvuju u radionicama koje će temu proslave posmatrati iz ugla arheologije, biologije i fizike, te će uživati u iscrtavanju toka Dunava, ispitivanju čistoće njegovih voda, izučavanju biodiverziteta dunavskog sliva i upoznavati se sa glavnim obeležjima istorijskih i arheoloških znamenitosti sa mape Dunava. Dok se najmlađi bave naučnim radionicama, njihovi roditelji će imati priliku da razgovaraju sa eminentnim srpskim naučnicima, koji će odgovarati na pitanja posetilaca i sa njima diskutovati o svom naučno-istraživačkom radu.

Tematske naučne radionice će se sprovoditi tokom čitavog dana, u periodu od 14 do 20 časova i svi zainteresovani će moći da učestvuju u njima. Deo manifestacije pod imenom Naučnik uživo održaće se u nedelju 23. juna, 18-19 časova, kao i u subotu, 29. juna, 18-19 časova.

Istražite više o Danu Dunava na godinavode.cpn.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka