Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Biljka zatvorena u boci 40 godina i dalje cveta

U izolovanom okruženju stvoren je mini ekosistem, koji pruža sve što je potrebno da bi biljka nastavila da živi…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Biljka Tradescantia deo je eksperimenta kojim je Britanac Dejvid Letimer želeo da utvrdi koliko dugo ta vrsta može da opstane u potpuno izolovanoj sredini. Ispostavilo se – veoma dugo!

Letimer je zasadio biljku u veliku staklenu bocu još 1960. godine, a 12 godina kasnije je zapečatio otvor zauvek. Danas tačno četiri decenije od zatvaranja poklopca, biljka se uspešno razvija i raste, bez trunke dodate vode ili svežeg vazduha.

Penzionisani inženjer elektrotehnike i botaničar iz hobija, Letimer se odlučio na ovaj eksperiment iz čiste radoznalosti.

„Počeo sam na Uskrs 1960. godine, kada su mini bašte u bocama bile vrlo moderne. Bio je to mali eksperiment koji je trebalo da proveri koliko dugo biljka može da preživi u izolovanom okruženju. Negova samo biljku na uobičajeni način dok nije popunila celu bocu, a onda sam je zatvorio. Neki ljudi jednostavno ne video poentu ovog poduhvata,  a istina je da neke posebne suštine i nema. Jednostavno, biloj je zanimljivo videti koliko će da izdrži“, rekao je Letimer.

Prema njegovim rečima, biljka fotosintezom sama obezbeđuje vlagu, hranljive materije i kiseonik, uz pomoć sunčeve svetlosti koju apsorbuje kroz staklo. Sunčevu energiju apsorbuje danju, dok se voda koju biljka povlači korenom kondenzuje u boci i pada na dno odakle je biljka ponovo crpi.

Lišće neprekidno reciklira vazduh - izdvaja kiseonik i ugljen-dioksid, a hranljive materije dobija iz lišća koje je otpalo i truli na dnu boce. Boca u vidu bašte stvara prostor, nalik ekosistemu, u kojem biljke mogu da prežive pomoću fotosinteze i da recikliraju hranljive materije.

Izvor:Mirror

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka