Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaje grad? Nanosi velike štete poljoprivredi i smatra se nepogodom, a jednom prilikom je ubio petoro ljudi

Gde i kako nastaje padavina za koju kažemo da je nepogoda jer nanosi velike štete poljoprivredi?

 Grad Izvor: Shutterstock

Kada snažne vazdušne struje odvuku vodene kapi iz oblaka kumulonimbusa u više slojeve gde je temperatura niža: grad je naziv za vrstu padavina u obliku ledenih kuglica, koja nanosi velike štete poljoprivredi i smatra se nepogodom.

Nastaje u kumulonimbusima, oblacima koji imaju jaku uzlaznu struju. Dešava se da snažne vazdušne struje odvuku vodene kapi iz oblaka u više slojeve gde je temperatura niža. Kapi se tamo zalede i poprime oblik loptica, odnosno pretvaraju se u grad. Kad uzlazna struja, koja je ponela te kapi, ne može više da održi njihovu težinu, ledene kuglice padaju na zemlju.

Najčešće, ledene kuglice grada u prečniku nisu veće od pet milimetara, ali se dešava da budu mnogo krupnije i da nanesu velike štete, pa i da budu opasne po ljude. Na granici SAD i Kanade 1998. godine grad je padao čitavih devet dana, zbog čega je više od milion ljudi ostalo bez električne struje. Najkrupniji grad padao je u Bangladešu 1986. godine a težina pojedinih ledenih kugli iznosila je čak 13,6 kilograma. Prilikom ove nepogode poginulo je petoro ljudi, a povređeno oko 225 osoba.

Izvor: Politika

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka