Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko su teški oblaci? Naučnici imaju odgovor koji će vas iznenaditi

Autor Aleksandra Cvetić

Da li ste se ikada zapitali koliko su zapravo teški oblaci? Evo šta kažu matematički proračuni.

 Težina oblaka_648017299.jpg Izvor: Shutterstock

MOŽDA NA PRVI POGLED izgledaju lagano i paperjasto, ali istina je da suoblaci u stvari veoma teški. Prema nekim istraživanjima kumulusi mogu da teže i do neverovatnih pola miliona kilograma. Ali kako naučnici ovo znaju?

Krenimo redom, pošto se oblaci sastoje od sitnih kapljica vode, to znači da moraju da imaju neku masu. S druge strane, oni moraju da imaju i neku gustinu ali problem je što u zavisnosti od vrste oblaka ovi parametri mogu da variraju. Ipak, proračuni na kumulusima su ih doveli do odgovora da kod njih ovaj broj iznosi oko 0,5 grama po kubnom metru.

Pegi Lemon koja je vodila merenja oblaka u američkom Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja, izračunala je da prosečni kumulus ima oblik kocke i da njegov prečnik iznosi oko kilometar, što znači da je on visok koliko i širok. Ukoliko se iskorste svi navedeni podaci, dolazi se do zaključka da njegova zapremina iznosi oko milijardu kubnih metara. Pomnoženo sa gustinom, konačan broj iznosi oko 500.000 kg.

Kako ne padnu na nas?

Pravo pitanje je - šta ovu ogromnu masu sprečava da nam ne padne na glavu? Za početak, ova težina nije koncentrisana u jednoj tački, već je ravnomerno raspoređena na ogromnom prostoru. S druge strane, oblaci se  sastoje od kapljica vode koje su ponekad toliko sićušne da gravitacija jedva utiče na njih. 

Ali činjenica koja najviše iznenađuje - a koja je ujedno i ključna kada je sigurnost naših glava u pitanju je da su oblaci zapravo manje gusti od suvog vazduha. Što im u suštini omogućava da lebde i ostanu visoko iznad nas. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka