Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako nastaju 'ledene palačinke'? Neobičan i redak fenomen uočen na vodenim površinama širom Velike Britanije

Autor Aleksandra Cvetić

Nakon što je temperatura vazduha drastično pala prethodne nedelje u Velikoj Britaniji, na površini reka i jezera su se pojavili neobični krugovi od leda poznati i kao "ledene palačinke".

 Ledene palačinke-0744399299.jpg Izvor: Profimedia

ŠETAJUĆI u blizini reke Bladnoh, menadžer projekta za invazivne vrste u Škotskoj Kalum Sinkler je uočio kako po njegovoj površini plutaju neobične ploče od bljuzgavog leda. Zadivljen njihovim savršenim oblikom, načinio je nekoliko snimaka i prosledio svojim kolegama. Ubrzo je snimak na kom se vide diskovi dok plutaju površinom reke postao viralan.

"Ranije sam povremeno viđao ledene palačinke", rekao je Sinkler i dodao kako su ove bile posebno interesantne zbog svog savršenog oblika. Međutim, kako je snimak ubrzo počeo da se širi društvenim mrežama, naučnici su shvatili da ovo nije bio usamljen slučaj jer je istog dana i na reci Kelvin u blizini Glazgova, kao i na jezeru Esk u severozapadnoj Engleskoj zabeležen isti prirodni fenomen.

Prema njihovim rečima ove retke strukture se formiraju samo na površinama veoma hladnih okeana, jezera i reka. Konkretno, na rekama one nastaju kada smrznuta pena na površini vode ostane zarobljena u vrtlozima, nakon čega se ovi mali delovi spajaju u tzv. palačinke i rastu sve dok ne izbiju na površinu. Dok se na otvorenim vodama formiraju u trenucima kada se površinski led razbije i usled sudaranja o druge komade dobije oblik kruga. 

Ledene palačinke imaju prečnik između 20 i 200 cm i iako izgledaju kao čvrsti diskovi, često su prilično bljuzgavi zbog čega se lako raspadaju. Uglavnom predstavljaju karakteristiku Velikih jezera Severne Amrike i okeana koji okružuju Antartik, jer temperature na njima često padaju znatno ispod nule. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka