Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li ste čuli za gigantske mlaznice? Naučnici su analizirali najmoćniju do sad i došli do dragocenih podataka

Autor Aleksandra Cvetić

Gigantske mlaznice predstavljaju najređe i najmoćnije munje u prirodi, a uz pomoć jednog snimka iz 2018. godine naučnici konačno mogu da nam kažu nešto više o njima.

 Gigantska mlaznica Izvor: Shutterstock

NEBO JE MRAČNO i pada jaka kiša, dok kroz vazduh pucketaju munje. Ali umesto da dotaknu Zemlju, one rade nešto neočekivano - eksplodiraju među najvišim vrhovima oblaka na visini od 80 kilometara.

Ovaj prirodni fenomen se retko viđa i predstavlja najmoćniju vrstu munje, koju meteorolozi zabeleže do 1.000 puta godišnje. Tom prilikom ona emituje 50 puta više energije nego tipična munja - a naučnici sada tvrde je ona koja se desila u Oklahomi tokom 2018. godine bila najmoćnija ikada zabeležena.  

Možda će vas interesovati i:

Studija objavljenja početkom avgusta u naučnom časopisu Science Advances, imala je za cilj da prouči jednu od "gigantskih mlaznica" koja je zabeležena u Oklahomi 2018. godine. Proučavanjem radio-talasne emisije munje uz pomoć satelitskih i radarskih podatka, naučnici su ustanovili da je ona ispustila približno 300 kulona energije od vrha oblaka do donje jonosfere. Drugim rečima, 60 puta više od kulona od obične munje.

Ipak, naučnici sugerišu da je do ovog otkrića došlo sasvim slučajno jer je jedan njihov kolega u slobodno vreme uspeo da je zabeleži pri slabom osvetljenju. Nakon analize ovog snimka, otkrili su da se udar dogodio u blizini velikog broja zemaljskih radio antena koje se koriste za mapiranje udara groma. Na kraju su utvrdili da je bila i u dometu nekoliko meteoroloških radarskih sistema, kao i satelitske mreže za posmatranje vremena.

Kombinacijom ovih izvora, istraživači su proučavali veličinu, oblik i izlaz energije gigantske mlaznice. Dakle, zašto munja ponekad eksplodira gore umesto dole?

Odgovor nije jednostavan ali se naučnici nadaju da će im ovaj primer pomoći da otkriju zašto do toga dolazi, ono što je sigurno je da proces verovatno uključuje neku vrstu blokade koja sprečava da munja pobegne kroz dno oblaka, jer se džinovski tipovi obično javljaju prilikom tropskih oluja u kojima nije zabeleženo mnogo gromova. 

Ovo ih je navelo da zaključe kako u nedostatku pražnjenja groma koje inače vidimo, gigantski tipovi najverovatnije nastaju da bi ublažili nakupljanje viška negativnog naelektrisanja u oblaku.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka