Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozna pojava koja je bunila naučnike: Odgonetnuto poreklo zvuka polarne svetlosti

Čudni zvukovi koji su se širili polarnim prostranstvima za vreme aurore borealis su prijavljeni još pre jednog veka, ali tek je skoro tim naučnika iz Finske uspeo da odgonetne šta stoji iza ove 'misterije'.

 Zvuk aurore Izvor: Profimedia

Novi dokazi do kojih su naučnici došli, ukazuju da se ovi zvuci šire kroz našu atmosferu čak i kad ne možemo da ih čujemo, a u nekim slučajevima čak ni kad ne možemo da vidimo severnu svetlost golim okom.

Inženjer akustike Unto Lejn i njegov tim sa Alto Univerziteta u Finskoj je uspeo da zabeleži ove čudne pucketave zvuke, u trenutcima kada na nebu nije zabeležna pojava severne svetlosti.

Možda će vas interesovati i:

"Ovaj snimak pobija sve prethodne argumente da su zvuci koje pravi aurora borealis izuzetno retki i da tom prilikom njen sjaj mora da bude intezivan", kaže Lejn.

Tokom svog istraživanja ovaj tim je uspeo da identifikuje i iz kog dela atmosfere dopiru ovi neobični zvuci. Navodeći da do ove neobične pojave dolazi na visini između 70 do 100 metara visine.

Ali zašto je to tako?

Godine 2016, Lejn i njegove kolege su napokon shvatili šta uzrokuje zabeležene zvuke. U posebno hladnim, vedrim i mirnim noćima, iznad tankog sloja hladnog vazduha na dnu atmosfere formira se sloj toplijeg vazduha.

Između ova dva sloja mogu da se nakupe električni naboji. Oni pod uticajem aurore borealis i geomagnetnih poremećaja najverovatnije izazivaju eliktrično pražnjenje među njima. Ovaj fenomen kao krajnji rezultat stvara buku koju mi možemo da čujemo.

Kako naučnici tvrde, zvukovi koje proizvodi aurora borealis su mnogo češći nego što ljudi uopše pretpostavljaju. Međutim, kada ne možemo da vidimo svetlost na nebu iznad nas, taj zvuk pripisujemo pucanju leda ili možda nekoj divljoj životinji koja usamljeno luta polarnim prostranstvima.

Istraživanje finskih naučnika je predstavljeno ranije ovog meseca na konferenciji posvećenoj akustici pod imenom UROREGIO/BNAM2022.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka