Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Imamo novu najdužu i sa najdužim bljeskom: Oborena dva svetska rekorda u svetu MEGAMUNJA (VIDEO)

Novi izveštaj Svetske meteorološke organizacije pokazao je da imamo dva nova rekorda u 'svetu munja'.

 Satelitski snimak munje Izvor: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)

Munja koja se desila na jugu Sjedinjenih Država proširila se 768 kilometara nebom i oborila rekord za najduži pojedinačni bljesak, saopštila je u utorak Svetska meteorološka organizacija UN (SMO).

Munja je putovala od Misisipija i Luizijane do Teksasa 29. aprila 2020, pokrivajući razdaljinu koja je jednaka udaljenosti između Londona i Hamburga, dodala je Agencija.

Možda će vas zanimati i:

Ovaj novi rekord je 60 kilometara duži od prethodnog koji je iznosio 709 kilometara od munje koja je bljesnula u delovima južnog Brazila 31. oktobra 2018.

Još jedan munjeviti rekord oboren je 2020. godine, dodala je Meteorološka agencija, rekord dužine trajanja munje.

Rekordni udar se razvijao 17,1 sekundu tokom oluje sa grmljavinom iznad Urugvaja i severne Argentine 18. juna 2020. Prethodni rekord je bio 16,73 sekunde - a bljesak se neprekidno razvijao nad severnom Argentinom 4. marta 2019.

"Ovo su izvanredni rekordi iz pojedinačnih bljeskova“, rekao je profesor Rendal Cerveni, koji verifikuje globalne vremenske rekorde za SMO.

"Verovatno je da još veći ekstremi i dalje postoje i da ćemo moći da ih posmatramo kako se tehnologija detekovanja munja bude poboljšavala.

Rekordni udari dogodili su se u žarištima Severne i Južne Amerike gde se mogu javiti "mega bljeskovi" - u Velikim ravnicama i u basenu La Plate.

Naučnici su upozorili da su ovi izuzetni bljeskovi munja ponovo pokazali da ljudi treba da budu oprezni kada čuju grmljavinu i krenu u zaklon.

"Ovi izuzetno veliki i dugotrajni događaji sa munjama nisu bili izolovani, već su se desili tokom aktivnih grmljavina. Svaki put kada se čuje grmljavina, vreme je da se dođe do mesta bezbednog od munje", rekao je specijalista za munje Ron Hole u ​​izjavi koju je objavila SMO.

Novi nalazi su objavljeni u American Meteorological Society.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka